Zo lang mag je pasgeboren baby in een autostoeltje zitten

Een beetje mobiele mama neemt haar kindje het liefst overal mee naartoe. Van draagdoek tot wandelwagen, er zijn tegenwoordig zoveel manieren om je baby de wijde wereld in rond te vervoeren. Ook het autostoeltje is geliefd. Maar daar moet je wél verstandig mee omgaan.

Skip de lange autorit

Niemand wordt gelukkig van een lange zit in de auto, maar voor je kindje kan dit op de lange termijn zelfs schadelijk zijn. Juist als ze net zijn geboren. Recent onderzoek raadt aan om baby’s en kleine kinderen niet te lang in een autostoeltje te laten zitten.

Waarom? Als je baby te lang in dezelfde samengeperste houding ligt in het autostoeltje, gaan de hartslag en de ademhaling langzaam omhoog waardoor er het zuurstofgehalte in het bloed wordt ontregeld. Niet zo goed dus. Ook de constante vibraties en bewegingen van de auto zijn voor een langere tijd niet goed voor de kleine. De baby valt van al dat wiegen misschien lekker in slaap, maar op de lange termijn kunnen er dus nare gevolgen aan vastzitten.

LEES OOK: Dit hadden we eerder moeten weten! Zo draag je zonder moeite een autostoeltje

Ademhalingsproblemen

Met behulp van een ‘motion simulator’ bootsen de wetenschappers in het onderzoek een situatie na waarbij ze waarbij 40 baby’s onderzochten die voor een bepaalde tijd aan de trillingen van een ‘auto’ werden blootgesteld. Conclusie: de kleintjes kregen allemaal last van beginnende ademhalingsproblemen.

Ook voor de gewrichten van de baby is een lange autozit niet ideaal. De onderzoekers benadrukken dat kleine baby’s niet het vermogen hebben om hun eigen hoofdje te ondersteunen. Wanneer kleintjes te lang in het autostoeltje zitten, kan dit risico’s met zich meebrengen.

Better safe than sorry

Voor je het stoeltje uit het raam gooit: wacht even. Een klein ritje met de auto is geen probleem en je baby moet je natuurlijk wel zo veilig mogelijk vervoeren. Volgens hetzelfde onderzoek is 2 uur de maximale tijd waarbij jouw baby in een autostoeltje kan zitten. Dit geldt overigens ook voor babywagensystemen waar je baby ligt in een vergelijkbaar stoeltje. Ook daar is deze 2 uur-regel van toepassing. Heb je een te vroeg geboren baby? Houdt er dan rekening mee dat je kleintje al veel eerder last kan krijgen. Al na 30 minuten namelijk.

Dus dat tripje naar je (schoon)ouders die in Groningen of Maastricht wonen, hoef je niet te laten. Pak zeker lekker die auto. Het is misschien wél verstandig – als je van plan bent lange wandelingen te maken – te kijken welke wandelwagen het beste bij jou en de baby past. En stel die verre autovakanties ook nog maar even uit.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo lang mag je pasgeboren baby in een autostoeltje zitten
Sluiten