Droom je van een baby? Zo lang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent

Yes, jullie gaan ervoor: een baby. Maar wanneer zal je zwanger zijn? Bij die ene vriendin was het meteen raak. Bij die collega duurt het al jaren. Hoe lang zal het bij jullie gaan duren? En wat is eigenlijk normaal? Hoe snel zijn vrouwen gemiddeld zwanger?

Je ziet ‘m zo voor je: jullie baby. Misschien heb je zelfs stiekem al een naam. Nu alleen nog even zwanger worden. Een beetje geduld, adviseren mensen om je heen. Maar als je eenmaal een kind wilt, is geduld hebben bijna onmogelijk. Je wilt een baby. Nu. Iedere keer dat je ongesteld wordt, baal je als een stekker. Om je heen duiken baby’s overal op. Op straat, op tv, in tijdschriften. Om gek van te worden.

Cijfers

Oké, tijd voor feiten. Tot je dertigste heb je iedere maand zo’n 15 á 25 procent om zwanger te raken. Na drie maanden is gemiddeld 30% van alle vrouwen die het proberen, zwanger. Na een half jaar is dat 70%. Of jij ook zo’n geluk hebt, hangt van allerlei factoren af. Leeftijd bijvoorbeeld. Na je dertigste verjaardag neemt je vruchtbaarheid af. Op je 33e heb je iedere maand 13% kans, op je 35e is dat gedaald naar 8%. Ook wanneer je eerder voorbehoedsmiddelen met hormonen, zoals de pil, hebt gebruikt, zijn je kansen de eerste paar maanden wat kleiner. Je moet dan ‘ontpillen’, zoals ze dat noemen. De hormonen moeten je lijf nog uit. Na een jaar zijn 8 op de 10 vrouwen zwanger, na twee jaar is dat 90%. Hoera!

Als je eenmaal een kind wilt, is geduld hebben bijna onmogelijk

Timing is alles

Dat je je wijntje en je sigaretje laat staan nu je zwanger wilt worden. Dat vindt (bijna) iedereen logisch. Maar minstens zo belangrijk (om je kansen een beetje te vergroten) is vrijen op het juiste moment. Artsen adviseren: doe het zo’n 2 á 3 keer per week. Minder vaak kan betekenen dat je je vruchtbare dagen mist. Dan is het nog wel lekker, maar niet nuttig. Vooral in de tweede week van je cyclus, dus in de week na je menstruatie, is geregeld vrijen nuttig. In die periode vindt meestal de eisprong plaats, gemiddeld zo’n 14 dagen voor je volgende menstruatie. Een eicel blijft maximaal 24 uur vruchtbaar. Net ervoor vrijen geeft een hogere kans op zwangerschap dan erna. De overlevingskans van een spermacel is, wanneer hij vrolijk in jouw lichaam rondzwemt, zo’n 48 uur. Hij kan dus, zelfs als je 2 dagen voor je ovulatie voor het laatst gevreeën hebt, nog altijd jouw eicel bevruchten. Wat een survivor! Twee dagen erna kan zijn spermacel nog wel leven, maar is jouw eicel al afgestorven. Zonde, dus. Blijf na de seks nog een paar minuutjes liggen, ga niet meteen plassen. Zo geef je dat zaadje de kans om jouw eitje op te zoeken. En jullie de kans om te fantaseren over of dit nou het moment was dat jullie kind verwekt werd. Gaaf idee, toch?

Tot je dertigste heb je iedere maand zo’n 15 á 25 procent kans

Zijn jullie al een jaar bezig en ben je nog niet zwanger (geweest), dan verwijst de huisarts je waarschijnlijk door naar de gynaecoloog. Ben je 35 jaar of ouder, dan kan dat al na een half jaar proberen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Droom je van een baby? Zo lang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent
Sluiten