De mama 28 nov 2018 Sherita Jager

Zit je niet zo lekker in je vel? Zó kom je bij je moedergevoel

Het klinkt een beetje zweverig misschien, maar het is zó waar. Je onderbuikgevoel of intuïtie is jouw houvast in de storm van nieuwe ervaringen en gevoelens die soms over je heen komen na de bevalling. Het is daarom zó belangrijk dat je erop vertrouwd. Maar sommige moeders zijn bang om naar hun intuïtie te luisteren, terwijl dat nergens voor nodig is! Zó kom je bij je moedergevoel, dat zorgt voor die prachtige intuïtie die het vaker juist, dan onjuist heeft.

Meditatie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mediatie is dé manier om bij je gevoelens te komen. Je zou denken dat niemand zin of tijd in heeft om te mediteren, maar mediatie is zo’n krachtig instrument, dat je daar gewoon tijd voor móet maken. Leg er niet te veel druk op en begin gewoon! Er is geen goed of fout, geen minimale tijd, geen perfecte houding. Het enige wat je hoeft te doen is een aangename positie aan te nemen, en diep in en uit te ademen. Laat je gedachtes door je hoofd razen, en blijf je concentreren op je ademhaling. Na een paar minuten merk je dat je hoofd leeg wordt en er mooie, pijnlijke, of interessante gevoelens en herinneringen naar boven komen. Denk nu aan je kindje en voel die connectie tussen jullie. Herhaal dit elke dag en je zult zien dat je beter in contact komt met jezelf én je kind.

Schrijf een brief waarin je jezelf prijst

Ga er goed voor zitten en schrijf alle dingen op die je geweldig doet als moeder. Het lijkt misschien lastig omdat we vaak vinden dat we bescheiden moeten zijn, maar dat hoeft niet! Je bent een goede moeder, en dat mag je tegen jezelf zeggen. Schrijf daarna op waarom jouw baby de allerleukste en liefste is. Je sluit de brief af met alle signalen van jouw kind die jij wel opvangt, en anderen niet, zoals honger- of vermoeidheidssignalen. Dit laat zien hoe goed je je kind eigenlijk al aanvoelt! Benoem ook wat goed gaat en richt je op het positieve. Deze positieve vibe zorgt namelijk voor meer zelfvertrouwen, waardoor je beter op je intuïtie durft te vertrouwen!

Wanneer komt dat moedergevoel nou?

Geef het tijd

Liefde moet groeien, en een kind is een grote verandering in je leven waar je je nooit 100% op kunt voorbereiden. Wees lief voor jezelf en heb geduld. Hoe sterker de band wordt, hoe meer je durft te vertrouwen op je intuïtie. Een intuïtie wordt door de meer nuchtere mama’s ook wel cold reading genoemd. Het combineren van je waarnemingen met je ervaring en kennis. En als je het zo bekijkt is het niet eens zo gek dat het soms even duurt voordat je durft te vertrouwen op dat moedergevoel!

Werk actief aan een band

Net als een goed huwelijk moet je tijd stoppen in de relatie met je baby. Goede ouder-kind relaties groeien, en hoewel de natuur er vaak voor zorgt dat we vanaf dag één van ons kind houden, werkt dat in de praktijk soms anders. Om liefde voor je kind, jezelf en jezelf als moeder te voelen, en te durven vertrouwen op onze intuïtie, moet je energie en tijd stoppen in de relatie met je kind. Bekijk het leven door de ogen van je baby, toon begrip, en besef dat je voor je relatie moet werken. Haasten heeft geen zin, maar je kunt de band zeker bevorderen. Speel met je kind, raak hem aan, kriebel hem, geef kusjes en zorg voor veel huid-op-huid-contact.

Therapie

Lukt het echt allemaal niet? Durf je niet op je intuïtie te vertrouwen? Ben je bang om te handelen op je gevoel en zit dat je dwars? Op je intuïtie vertrouwen is vooral een kwestie van het loslaten van de controle die je zo gewend bent om te hebben. Dit is soms erg lastig, maar niet onmogelijk om te leren! Een therapeut kan je hier zeker mee helpen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zit je niet zo lekker in je vel? Zó kom je bij je moedergevoel
Sluiten