De baby 27 jun 2017 Soraya Vogelaar

Zo knip je (veilig) de nagels van je baby

Het is misschien wel één van de engste taken die je als kersverse ouder te wachten staat: de nagels van je baby knippen. Hoe pak je dat in hemelsnaam aan zonder de kleine pijn te doen? No worries, wij helpen je uit de brand.

Vergis je niet; die babynageltjes zijn dan misschien wat zachter dan die van jou, scherp zijn ze zeker. De vingernagels groeien ook nog eens snel, waardoor je ze regelmatig zult moeten knippen om te voorkomen dat je baby zichzelf openkrabt. Je kunt beginnen met knippen vanaf het moment dat de nagels hard genoeg zijn.

Eerste drie maanden vijlen

De eerste paar maanden na de geboorte kun je dan ook het best een nagelvijl gebruiken, in plaats van knippen. Gebruik hiervoor een kartonnen nagelvijl. Duw voordat je begint met vijlen, de huid van de vingertoppen naar beneden met je vinger en houd dit vast. Vijl één kant op, zo voorkom je scherpe haakjes en scheurtjes in de nagels.

Welke tools heb je nodig?

Maak voor de knipbeurt gebruik van de volgende spullen:
Een nagelvijl (eventueel)
Een speciaal babyschaartje met botte punten
Een speciale mini nagelknipper (eventueel)

De nagels knippen

Knip de nagels wanneer je baby slaapt. Zo heb je meer controle doordat je baby (als het goed is) rustig blijft liggen. Zorg voor voldoende licht zodat je natuurlijk goed kunt zien wat je aan het doen bent. Druk ook nu – net als bij het vijlen – de huid van de vingertoppen naar beneden zodat je die niet raakt. Knip de vingernagels met de vorm mee. De teenangels kun je gewoon recht afknippen, al zal dit minder vaak hoeven, omdat de teenangels minder snel groeien.

LEES OOK: 15 leuke dingen om zelf te maken voor je baby

Blijft je baby ook in zijn slaap maar moeilijk stilliggen of knip je liever wanneer de kleine wakker is? Schakel dan even de hulp van je partner in. Een van jullie kan de baby ondersteunen en de handen en vingers vasthouden zodat deze stil blijven. De ander kan zich dan focussen op het knippen.

Toch in de vingers geknipt?

Een ongelukje schuilt in een klein hoekje. Kan gebeuren, dus geen paniek. Spoel het wondje af onder koel kraanwater. Bind een doekje of tissue om je baby’s vinger en druk dit zachtjes een paar minuten aan. Zo stopt het bloeden.

En net als met alles geldt: oefening baart kunst. Je zult zien dat je er na verloop van tijd steeds handiger in wordt.

Van een placentabroche tot een toupet.. 20 maffe babyproducten waarvan je denkt: wie koopt dat?!

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte.

BabycenterAsk Dr Sears

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo knip je (veilig) de nagels van je baby
Sluiten