Wat is de beste babyfles voor jouw kleintje?

 Of je nu voor borstvoeding of flesvoeding kiest wanneer je baby geboren wordt, dat is geheel aan jou. Het is sowieso handig om een aantal flesjes in huis te hebben. Om bij te voeden bijvoorbeeld, of als je gaat kolven. Omdat je soms door de bomen het flesje niet meer ziet, geven wij je een paar tips bij het kiezen van de beste babyfles.

Er is nogal wat om rekening mee te houden namelijk. Verschillende maten, vormen, spenen en wat doe je eigenlijk als je baby het flesje weigert of zichtbaar niet blij is met de fles?

Smalle of wijde hals

Bij het kiezen van een fles is het belangrijk om te weten op welke manier je wilt gaan voeden. Wil je borstvoeding en flesvoeding combineren? Kies dan voor een babyfles met een smalle hals (ook wel ‘natural’), gezien je de meeste borstkolven alleen op een fles met een smalle hals kunt aansluiten. Kies je (later) voor poedermelk, dan kan een fles met een smalle hals juist weer minder praktisch zijn. Door de kleine flesopening valt de poedermelk snel naast de fles. Ook niet vervelend: een fles met een brede hals is makkelijker schoon te maken.

Maat speen

Je ieniemini baby heeft een andere flessenspeen nodig dan je baby van zes maanden. Er zijn daarom verschillende maten verkrijgbaar. Kleine flessenspenen zijn voor de jongste baby’s. Deze speen heeft één gaatje waarbij de melk in een constant stroompje uitloopt. Daarnaast zijn er spenen met meer en grotere gaatjes. Neem bij het kiezen van de juiste speen steeds het drinkgedrag van je baby als uitgangspunt. Gaat het drinken erg langzaam? Probeer dan een flessenspeen met een groter gaatje, en omgekeerd. De 1-2-3 flessenspeen van Difrax is handig, want deze heeft drie standen. Zo kan je zelf bepalen hoe snel je kindje kan drinken.

Materiaal

De twee belangrijkste materialen waar je uit kunt kiezen zijn latex en siliconen spenen. Latex is een natuurlijk rubber en kan uiteindelijk verkleuren en plakken. Een latex speen moet je dus regelmatig vervangen. Siliconenrubber is een kunststof dat ook na langere tijd helder blijft. Een siliconen flessenspeen is makkelijk te reinigen en allergievrij. Een nadeel: deze scheurt sneller dan een latex flessenspeen. Sommige baby’s vinden latex heerlijk, andere baby’s vinden een siliconen flessenspeen fijner. Je baby geeft snel genoeg z’n voorkeur aan. Luister hierbij dus goed naar de wens van je kindje.

Anti-colic systeem

Als je baby te veel lucht inslikt bij het drinken uit een babyfles, kunnen darmkrampjes ontstaan. Gebruik je een standaard babyfles, dan zie je bij het voeden vaak lucht en belletjes bij de speen ontstaan. Je baby krijgt deze lucht binnen, wat de oorzaak kan zijn van darmkrampjes, boertjes en melk opgeven. Een uitkomst is een fles met een anti-colic systeem, bijvoorbeeld de S-fles van Difrax.

Naast dat de S-fles een ergonomische vorm heeft, is hij ook voorzien van een ventiel in de bodem. Dit anti colic systeem zorgt ervoor dat lucht achter in de fles blijft en lucht & melk niet met elkaar vermengd worden. Door de S-vorm van de fles is de speen ook altijd gevuld met melk. Je baby slikt dan geen lucht in en heeft veel minder last van darmkrampjes. Bijkomende voordelen: het behoudt vitamines in de melk (want: geen lucht door de melk) en de S-vorm zorgt voor een fijne drinkhouding voor zowel jou als je baby.

Dental flessenspeen

Sommige baby’s hebben een sterke zuigkracht en willen zich nog wel eens verslikken tijdens de flesvoeding. Ook hier zijn speciale flessenspenen voor – ook wel de Dental flessenspeen genoemd. Deze is voorzien van een plat mondstuk en een gaatje aan de bovenkant. De speciale vorm zorgt ervoor dat de huig niet geïrriteerd raakt. Ook wordt de voeding beter in de mond verspreid. Je kunt met deze flessenspeen zowel dunne als dikke voeding geven. Handig, als je baby klaar is voor de papfles.

Uiteindelijk komt het natuurlijk neer op één ding: waar voelt jouw baby zich het beste bij, en waarbij gaat het drinken het beste? Luister bij het voeden daarom altijd naar je kindje.

In samenwerking met Difrax

Reageer op artikel:
Wat is de beste babyfles voor jouw kleintje?
Sluiten