De baby 19 apr 2018 Soraya Vogelaar

Zo houd je je baby (en je hoofd) koel op warme dagen

Yes! We krijgen weer warme temperaturen. Ideaal om er met je baby op uit te gaan, maar met het warme weer is het wel belangrijk dat je baby koel blijft. Met de volgende tips kunnen jij en je baby veilig van een zonnig en warm dagje uit genieten.

Allereerst is het belangrijk dat je de lichaamstemperatuur van je baby op warme dagen extra in de gaten houdt. Baby’s kunnen zelf nog niet goed hun warmte reguleren, hierdoor kan de kleine oververhit raken.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid geeft tips hoe je kunt controleren of je baby het te warm heeft, voel bijvoorbeeld even in het nekje. Voetjes zijn nog beter, als deze lauwwarm aanvoelen, heeft je baby een aangename temperatuur. Als ze klam of warm aanvoelen kun je het best een laagje kleding uitdoen.

Tips voor als je op pad wilt met de baby

Met het stralende weer is het niet gek dat je erop uit wilt met je baby. Groot gelijk! Blijf tijdens de warmste uren van de dag, tussen 11 uur ‘s ochtends en 15 uur ‘s middags wel binnen. Plan activiteiten dus zoveel mogelijk vroeg in de ochtend, in de namiddag of ‘s avonds.

1. Houd de kinderwagen koel

Ben je van plan om te wandelen met de baby in de kinderwagen? De kap van de kinderwagen gebruiken is dan niet genoeg. Deze kan in de zon erg heet worden. Het liefst doe je de kap naar beneden en bescherm je de kinderwagen met een kleine parasol. Zet de kinderwagen zo veel mogelijk in de schaduw neer. Leg geen hydrofiele doek over de kinderwagen: dit lijkt voor schaduw te zorgen, maar zo’n doek houdt ook veel warmte vast.

2. Geef je baby genoeg te drinken

Genoeg drinken is net als voor jou, ook voor de baby belangrijk. Je baby kan helaas niet zelf tegen je zeggen dat ‘ie dorst heeft. Houd de kleine goed gehydrateerd door regelmatig borst- of flesvoeding te geven. Tot zes maanden oud moet je baby meer gevoed worden bij warme temperaturen. Is je baby ouder dan zes maanden? Dan mag je ook water geven. Kook dit eerst en laat het vervolgens helemaal afkoelen. Dit kan je baby na het voeden of tussen de voedingen in drinken. Als je borstvoeding geeft is het extra belangrijk dat je zelf ook genoeg water blijft drinken.

3. Kies een koele outfit uit

Niet alleen qua uitstraling maar ook wat betreft functionaliteit. Kies voor luchtige losse kleding. Doe je baby een hoedje op met een brede rand tegen de zon.

LEES OOK: Zon, zee en strand met je baby: dit neemt de ervaren strandmoeder mee

Tips om je baby ‘s avonds thuis koel te houden

Waarschijnlijk is het ‘s avonds nog warm. In de eerste zes tot acht levensweken is 20 graden een goede slaapkamertemperatuur. Daarna ligt de ideale temperatuur voor een baby tussen de 15 en 18 graden. Een thermometer in de babykamer is ideaal, zo kun je in de gaten houden hoe warm het is. Houd overdag de ramen en gordijnen dicht om de babykamer koel te houden. Daarnaast helpen de volgende tips om je baby zo aangenaam mogelijk te laten slapen.

1. Gebruik een ventilator

Zet voordat het bedtijd is, de ventilator aan in de babykamer. Zo koelt de kamer voor het slapengaan al wat meer af. Wil je de ven nog iets langer aan laten terwijl je baby slaapt? Plaats ‘m dan ergens in de kamer waar ‘ie niet rechtstreeks koude lucht op je baby blaast. Zorg er ook voor dat je baby de ventilator niet kan aanraken of vastpakken.

LEES OOK: De deur uit met een baby in 22 stappen

2. Hang natte doeken op

Leg natte handdoeken over meubels en in de vensterbank. Het water verdampt door de warmte en zorgt er voor dat de lucht in de kamer koeler wordt.

3. Verwissel het beddengoed

Haal zoveel mogelijk lagen van het beddengoed uit het wiegje. Gebruik bijvoorbeeld alleen een dun luchtdoorlatend dekentje wanneer de temperatuur in de kamer boven 24 graden is. Doe dit vooral als je waterproof beddengoed gebruikt. Vervang het door luchtig katoenen beddengoed. Of leg een paar lagen katoenen doeken over het matras heen.

4. Doe je baby in een verkoelend badje

Was je baby ‘s avonds nog even om wat af te koelen. Gebruik hierbij niet koud, maar lauwwarm water. Door koud water zal het lichaam weer willen opwarmen, waardoor je baby het extra warm krijgt.

Het is ook belangrijk om je baby – als jullie naar buiten gaan – tegen de zon te beschermen. Met deze tips ga je veilig de zon in met je baby.

NSW HealthBabycenter Australia

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo houd je je baby (en je hoofd) koel op warme dagen
Sluiten