De mama 25 jun 2018 Marleen Staal

Zo herken je eerste tekenen van mastitis

Borstvoeding geven is iets heel moois om te doen, maar gaat lang niet altijd vanzelf. De baby wil niet aanleggen, de melkproductie komt niet op gang of je kan last krijgen van pijnlijke borsten. In dit laatste geval kan er misschien nog iets anders aan de hand zijn: mastitis.

Mastitis is in het kort gezegd een acute ontsteking in de borsten en kan verschillende oorzaken hebben. Stress, het verkeerd aanleggen van de baby, onregelmatig voeden een te hoge melkproductie of snel spenen. Maar de meeste ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën die via de melkgangen, bloed of tepelkloven in het klierweefsel terechtkomen.

LEES OOK:Met deze 8 houdingen heb je wat afwisseling tijdens het borstvoeding geven

De eerste symptomen van mastitis

Vaak ontstaat mastitis in de eerste zes weken na de bevalling, maar gedurende de borstvoedingsperiode kan de kans blijven bestaan dat je borsten ontstoken raken.

Tijdens die eerste weken kun je je vaak grieperig voelen. Logisch, je lichaam heeft een enorme mentale en fysieke taak volbracht en moet herstellen. Geef je borstvoeding, dan heb je daarnaast misschien ook wel vaker last van gevoelige borsten.

Nu zijn deze beide symptomen geen reden tot zorgen, maar als je een specifieke pijnlijke plek in je borst voelt, je last krijgt van een rode huid of ineens heel erg ziek wordt, is het raadzaam de dokter eventjes te bellen. Er kan sprake zijn van mastitis.

Andere symptomen zijn

– Bij beginnende mastitis wordt een deel van de borst rood en warm
– Als je duwt op deze plek is dit erg gevoelig
– De zwelling wordt pijnlijker naarmate de infectie groter wordt
– Je hebt ineens pijn bij het voeden
– Er komt pus uit je tepel
– Je hebt erge jeuk aan de ontstoken borst
– De lymfeklieren in je hals en oksel zijn vergroot
– Je bent erg moe, hebt last van hoofdpijn en voel je grieperig

LEES OOK: Dit is hoe vaak je zou moeten kolven als je borstvoeding geeft

Hoe te verhelpen

Mastitis is vaak snel te verhelpen met een simpele antibioticakuur. En geen zorgen, je kan in dit geval gewoon doorgaan met borstvoeding geven. Dat is belangrijk, want als je ineens stopt met borstvoeding geven, kan de achtergebleven melk de ontsteking alleen maar verergeren.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het is daarom belangrijk om beide borsten goed te legen. Doe je dit niet, dan kunnen je melkkanaaltjes verstopt raken. Dit kan komen doordat je baby de borst niet goed leegdrinkt of dat er te veel tijd tussen de voedingen zit. Je kunt hier zodra je begint met borstvoeding al rekening mee houden.

Meestal lossen eventuele verstopte melkgangen zich vanzelf op binnen één a twee dagen, maar in sommige gevallen kunnen ze leiden tot mastitis. Wacht alleen niet te lang met het zien van een huisarts wanneer je plots erg ziek wordt.

Zelf behandelen

Mastitis is een ontsteking die je niet met een paar huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kan oplossen. Je moet hiervoor toch echt worden behandeld. Toch zijn er aantal dingen die bijdragen aan de genezing van je ontstoken borst(en).

Verwarm je borst voordat je gaat voeden en koel de borst na de voeding met koude kompressen. De warmte stimuleert de melkproductie en het koelen verlicht de pijn van de ontsteking. En rust na de voeding goed uit. Vraag je partner of een vriendin, oma of buurvrouw of ze een handje helpen rondom het voeden. Zorg dat jij je rust pakt en iemand anders even de zorgtaken van de baby en het huishouden op zich neemt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Medela

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo herken je eerste tekenen van mastitis
Sluiten