De baby 24 aug 2018 Maaike Kooijman

Zo help jij je baby leren lopen

Van alle mijlpalen die je kindje doorloopt (ha), is leren lopen toch wel één van leukste. Dat gevoel van trots als je dreumes helemaal zelfstandig stapjes zet, gevolgd door de vertedering als ie meteen weer op z’n billen ploft… Aah. In principe moet je baby het zelf leren, maar je kunt natuurlijk wel een kleine bijdrage leveren. Zo help jij je baby leren lopen!

Houd zijn of haar eigen tempo aan

Het belangrijkste in het hele proces is om je baby een eigen tempo te laten bepalen. Sommige kleintjes gaan al lopen met negen à tien maanden, andere wachten nog een maand of zes. Dat is helemaal prima, en forceren is nergens goed voor.

Oefen eerst met balans

Het is belangrijk om niet te snel te gaan. Als je baby nog niet stil kan staan zonder om te vallen, is ‘ie misschien ook nog niet zo toe aan rondbanjeren. Van eerst gewoon staan worden zijn beentjes een stuk sterker. Ook moeten dreumesen goed leren om hun knieën te gebruiken, zodat vallen een stuk minder pijnlijk wordt.

LEES OOK: 7 dingen die gaan gebeuren wanneer je kleine kan lopen

Maak het zo makkelijk (en veilig) mogelijk

Maar goed, dan zijn er natuurlijk ook nog de acties bij die woorden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het zo gemakkelijk mogelijk wordt voor je kindje. Koop sokjes met noppen (of laat je zoon of dochter gewoon op blote voeten in de zomer) en schaf eventueel een loopstoel aan, zodat je baby kan oefenen en dat nog leuk vindt ook.

Het kan ook helpen om de meubels dichter bij elkaar te zetten, zodat je kindje meer houvast heeft, schrijft Mama en zo. En vergeet scherpe hoekjes niet af te plakken!

Geef ‘m een handje

Die helpende hand kan hier vrij letterlijk genomen worden. Probeert je baby zelf op te staan, ga dan naast ‘m staan en loop er een stukje naast aan de hand. Dat is niet alleen een stimulering, maar ook een handige manier om evenwicht te bieden.

LEES OOK: In deze 5 stappen zal jouw baby leren lopen

Ga iets verderop zitten met speelgoed

Honden beloon je met een stukje worst, dus waarom zou je baby’s niet kunnen belonen met een speeltje of (soms) koekje? Baby’s naar je toe laten lopen is de meest klassieke, maar ook best werkende manier van helpen.

Je baby leren lopen: stimuleren, stimuleren en nog meer stimuleren

Grote kans dat je je dropje uit jezelf al met genoeg bemoedigende woorden en complimentjes overlaadt, maar als dat nog niet het geval is, dan kun je daar nu nog mee beginnen. Als mensen zeggen dat woorden geen effect hebben, dan refereren ze duidelijk niet aan déze situatie. Als je baby weet dat jij achter ‘m staat (letterlijk), zal dat lopen al veel gemakkelijker worden.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo help jij je baby leren lopen
Sluiten