De baby 9 okt 2018 Marleen Staal

Zo doe je dat: een babyuitzet die ook duurzaam is

Een baby’tje krijgen is heel bijzonder en mooi. Maar laten we wel wezen: het is ook een duur grapje. Een complete babykamer inrichten is één ding, maar hoe doe je dat door goed voor je portemonnee én goed voor het milieu te zijn? Duurzaam is the magic word. Een duurzame babyuitzet gaat immers lang mee en je red de planeet een beetje.

Een duurzame babyuitzet kun je niet alleen mooi gebruiken voor als je kroost zich uitbreidt, het kan ook met je baby meegroeien. En ook in kleine dingen kun je duurzame keuzes maken, zoals het gebruik van wasbare luiers of een beetje minderen met de hoeveelheid ‘schattige, maar niet per se heel erg nodige’-rompertjes. En duurzaam hoeft niet altijd duur te zijn. Op de lange termijn bespaar je er zelfs geld mee.

Meegroei meubels

Het is zó verleidelijk – we know – maar dat schattige babywiegje kun je na zes maanden alweer gebruiken als wasmand, want grote kans dat ‘de kleine’ er dan al te groot voor is. Leuk: ja, praktisch: nope.

Het lijkt een smak met geld en heel eerlijk, goedkoop is het niet, maar een meegroei bed is een slimmere en bewustere keuze. Bedenk maar zo dat je dit bed één keer koopt en als alles meezit je dit de komende 10 jaar niet hoeft te doen. Dus je bespaart er niet alleen geld mee, maar je spaart ook het milieu. Eén keer de productiekosten van een meegroei bed weegt niet op tegen al die tientallen bedjes die je anders moet kopen in de toekomst.

Stokke en Leander hebben hele tijdloze exemplaren en LIFETIME heeft zelfs complete kinderkamers die je op de groei koopt. Toch iets buiten je budget? Tweedehands meubels inslaan is altijd een duurzamere keuze dan nieuw kopen, dus speur Marktplaats af en ga tijdens je verlof lekker wat kringloopwinkels aan. Met een likje verf en een schoon, nieuw matrasje ziet een oud babybed er al snel als nieuw uit!

DIY: Zelf houten speelgoed maken

Speelgoed van natuurlijke materialen

Om de plastic soep in de oceanen tegen te gaan, moeten we met elkaar in de eerste plaats zo min mogelijk plastic nog gebruiken. Als moeder kun je beginnen bij het speelgoed. Skip de plastic varianten en vervang deze voor houten en natuurlijke materialen. Bijkomend voordeel: hout gaat nooit uit de mode. Dus mocht je meerdere kinderen krijgen en later het geluk hebben zelfs oma te worden, kun je het speelgoed weer hergebruiken.

Ook producten die je baby dagelijks gebruikt, zoals een flesje of speen, kun je verduurzamen. Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld steeds vaker kiezen voor natuurlijk rubber. Dat is goed voor je baby, maar ook voor Moeder Aarde.

Wasbare luiers of bio luiers

Aan wegwerpluiers zitten een hele hoop voordelen, maar goed voor het milieu is het niet. Wasbare luiers kun je daarentegen keer op keer gebruiken en een simpele rekensom laat zien dat je hier flink op kan besparen. Het is misschien even puzzelen in het begin, maar het went vrij snel. Benieuwd naar alle voor- en nadelen van wegwerpluiers en wasbare luiers? Check dit complete artikel op Famme.nl

Biologisch afbreekbare luiers kun je dan weer mooi gebruiken als je de hort op gaat. Dan zit je niet met de ongemakken van een poepluier bewaren in een plastic tasje en dat weer meenemen.

Geen baby verzorgingsproducten

Baby’s ruiken eigenlijk al heel lekker van zichzelf. Ook al zijn we gek op al die geurige babyproducten, je baby heeft eigenlijk nog heel weinig nodig. Water en natuurlijke zeep is al voldoende voor een lekker bedje.

Wil je jouw kleintje toch een beetje verwennen? Maak dan je eigen natuurlijke babyproducten. In onderstaand artikel geven we je tips hoe je dat heel makkelijk kan doen.

DIY: Badproducten voor de baby

Babykleren

Een baby doet niet veel, behalve slapen, eten en vooral veel groeien. Ontzettend veel babykleertjes inslaan is natuurlijk heel leuk, maar in de praktijk zul je zien dat je alleen je baby verkleed als hij dat rompertje weer heeft onder gepoept. Dus elke dag een ander setje is echt niet nodig. Zeker omdat je baby binnen no time de eerste rompertjes niet meer past.

Koop dus vooral niet te veel maar precies genoeg. Geen idee hoe je dit moet inschatten? Dit artikel kan je daarbij perfect helpen.  Kun je het toch niet laten? Struin dan tweedehands winkels af of duik op een rommelmarkt in een berg met babykleertjes. Let goed op het materiaal, of het er nog goed uitziet en of je het op de groei kan kopen. Erop uitgekeken? Houd met andere moeders een kledingruil.

Kinderwagen

Een key item waar je echt niet zonder kan met een baby is een kinderwagen. Al heb je kinderwagens en kinderwagens. Die zijn normaal gesproken ontzettend duur, maar als je naar tweedehands exemplaren kijkt zul je zien dat het flink kan schelen. Let wel: koop kinderstoeltjes voor in de auto nooit tweedehands. Je weet niet wat ermee is gebeurd en in het geval van een ongeluk, wil je daar niet dan pas achter komen.

Als je toch graag een nieuwe wagen wil kopen, kijk dan eens uit naar milieuvriendelijke exemplaren zoals Green Tom. Deze kinderwagen is helemaal gemaakt van gerecycled plastic.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo doe je dat: een babyuitzet die ook duurzaam is
Sluiten