Zwanger 20 jun 2017 Soraya Vogelaar

Zo bereid je je financieel voor op de komst van een baby

Luiers, positiekleding, kinderopvang… Wat kost het krijgen van een kind eigenlijk? Hieronder vind je de zaken waar je financieel rekening mee moet houden als je een kindje verwacht, zodat je precies weet waar je aan toe bent. 

Van een huishouden met z’n tweeën naar een met z’n drieën vraagt om wat aanpassingen in het budget. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, kost één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen van een huishouden. Dit besteedbaar inkomen zijn alle inkomsten bij elkaar opgeteld, dus ook zaken als toeslagen en vakantiegeld.

Extra kosten tijden de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er extra kosten die specifiek voor de zwangerschap gelden. Denk bijvoorbeeld aan positiekleding en een kraampakket. Het Nibud berekent ook een prijs voor extra voedingskosten tijdens de zwangerschap, je kunt uitgaan van extra voedingskosten van ongeveer 50 cent per dag.

Eenmalige uitgaven

Voor de komst van je eerste kindje, doe je een aantal eenmalige uitgaven, zoals de babyuitzet. Die kosten zien er als volgt uit, al verschilt het natuurlijk per persoon:
Kleding € 99,50
Verzorging € 170,90
Babykamer € 372,50
Totaal: € 642,90
Bron prijzen: Nibud

Je kunt dit lijstje aanvullen met extra’s zoals een kinderwagen (€400) en een autostoeltje (€ 130).

Vaste uitgaven

Naast de eenmalige uitgaven, komen er ook vaste lasten bij. Zo zijn er eventuele kosten voor kinderopvang of een oppas. Volgens het Nibud ben je ook meer geld kwijt aan boodschappen en wordt er meer energie en water verbruikt.

Minder inkomen

Houd daarnaast rekening met jullie inkomen. Het zou best kunnen dat het inkomen daalt als jij en/of je partner (tijdelijk) minder gaan werken.

Tegemoetkomingen

Het kan zomaar zo zijn dat jullie straks recht hebben om tegemoetkomingen. Handig om te controleren, dit zorgt namelijk voor extra inkomen. Kies je voor kinderopvang, krijg je misschien kinderopvangtoeslag. Daarnaast is er onder andere de combinatiekorting, de kinderbijslag en het kindgebonden budget tot 18 jaar.

LEES OOK: 12 dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap

Nieuwe begroting

Om inzicht te krijgen in hoe je er straks financieel voor staat, zal je een nieuwe begroting moeten maken. Kijk naar de eerder genoemde punten en naar wat er verandert in jullie situatie. Bekijk vanuit daar of er zaken zijn waarop je kunt besparen.

Sparen voor de toekomst

Over sparen gesproken, nu je weet hoe de komende tijd er financieel uit gaat zien, is het ook goed om alvast in de (verre) toekomst te kijken. Denk daarbij aan de volgende punten:

Basisschool

Schoolboeken en lesgeld worden in deze fase vergoed door de overheid. Sommige scholen vragen echter wel een jaarlijkse ouderbijdrage. Ook zijn er eventuele kosten voor naschoolse opvang en overblijven in de pauzes.

Middelbare school

Denk hierbij aan kosten voor schoolspullen, een laptop, (buitenland)trips en dagelijkse reiskosten. Voor de buitenschoolse activiteiten en schoolreisjes, kan de school een vast bedrag aan ouderbijdrage per jaar vragen. Daarnaast zijn er nog persoonlijke uitgaven als kleedgeld en een eerste mobieltje/telefoonabonnement.

Rijbewijs

Ben jij van plan om de rijlessen voor je kind te betalen wanneer hij of zij 18 is? Of al iets eerder wanneer hij of zij voor een scooterrijbewijs gaat? De totale kosten komen voor een scooter al snel uit op 1885 euro en voor een auto op 2500 euro.

Studie

Met de invoering van het leenstelsel zien de kosten van studeren er tegenwoordig heel anders uit dan vroeger. Toch zijn er altijd vaste kosten zoals het collegegeld. Dit bedraagt in studiejaar 2016/2017, € 1.984 bij universiteiten en hogescholen. Bij een mbo-opleiding is dit € 1.137. Houd ook rekening met de aanschaf van studieboeken en een laptop. Je kunt je hier nu al op voor te bereiden door een spaarpot aan te leggen voor studiekosten of als je kind op zichzelf gaat wonen.

Overig

Verder kun je natuurlijk altijd nog andere dingen toevoegen die specifiek op jouw kind en jullie gezin van toepassing zijn. Zoals belangrijke verjaardagsfeesten: zaken waarvoor je over een paar jaar een grote uitgave moet doen.

Ga je straks voor wegwerpluiers of voor wasbare luiers? Dit zijn de voor en tegens van beiden op een rijtje.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte!

NibudCBSDUO

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo bereid je je financieel voor op de komst van een baby
Sluiten