De mama 22 okt 2017 Ilse Langerak

Paddenstoelen, verkleurde blaadjes en hét andere herfst-fenomeen: de Zieke Man

Het is weer volop herfst en dat geeft ons de kans om naast paddenstoelen en verkleurde blaadjes een ander fenomeen te aanschouwen: de Zieke Man.

Ikzelf mocht dit wonderlijke wezen voor het eerst in al zijn glorie aanschouwen toen ik net een paar maanden getrouwd was. Ik had juist de eerste griep van het jaar te pakken en lag al een paar dagen hoestend en spugend met koorts in bed, terwijl De Echtgenoot overleefde op restjes uit de koelkast. Na enkele dagen vroeg ik mijn man of hij soep voor me wilde halen. Zijn antwoord: ‘Liever niet. Ik heb vanmorgen geniest en ben bang dat je me hebt aangestoken.’ Met knikkende knietjes ben ik toen zelf naar de supermarkt gezwalkt. ‘Neem nog wat Strepsil mee!’ riep manlief me achterna. Toen ik terugkwam, lag de Zieke Man in bed. (Edit van De Echtgenoot himself: ‘Je was al aan de beterende hand’).

Nog erger dan ziek zijn

Geschokt door het plotselinge uitvallen van alle overlevingsinstincten van het man-mens, heb ik jarenlang gedacht dat griep zo’n beetje het allerergste is dat hem kan overkomen. Ik bleef dan ook angstvallig uit de buurt van kuchende mensen. Niet omdat ik bang was zelf ziek te worden, nee, ik was bang mijn partner aan te steken. Want erger dan zelf geveld te zijn door een virus, is een zieke man in huis te hebben. Of nóg erger, een man die dénkt dat hij ziek wordt. Die kermt namelijk veel harder.

LEES OOK: 11 dingen die je als man beter niet kunt doen tijdens de bevalling

Jaren later heb ik inmiddels ontdekt dat een zieke man helemaal niet zo veel verschilt van een zieke vrouw. Wetenschap mag inmiddels hebben aangetoond dat mannen daadwerkelijk meer lijden onder griep, het grootste verschil komt echter niet in de fysieke verschijnselen, maar in het waarneembare gedrag tot uiting. Hieronder een paar van die uitingen, vertaald naar wat hij ongeveer ervaart dan wel probeert duidelijk te maken:

1. ‘Het is lang geleden dat ik zó ziek ben geweest.’

Lees: Dat ik vorig jaar ook ziek was, betekent niet dat mijn misère nu niet serieus mag worden genomen.

2. ‘Al mijn holtes zitten vol.’

Lees: Ik heb een snotneus.

3. ‘ooooohhh….snrff…ggrrammmbl…

Lees: Zorg voor mij…..Zie mij…..Erken mijn lijden….

4. ‘Mijn keel….doet zo’n zeer….’

Deze is in het geval van mijn man heel serieus. Nummer 3 zal je nu elk kwartier horen en terecht, het lieverdje heeft het oprecht zwaar. Neemt niet weg dat je het jezelf een stuk makkelijker maakt om als je keelpastilles voor hem haalt, ook een fles wijn voor jezelf mee te nemen.

5. ‘Het is op mijn longen geslagen.’

Mijn persoonlijke favoriet. Klinkt ernstig, betekent gewoon dat hij nu ook last heeft van een kuchje.

Maar nu de hamvraag: wat valt er aan te doen? Simpel. Nu we snappen dat de Zieke Man ongeveer hetzelfde doormaakt als wij. Ook al doet de uiterlijke vertoning anders vermoeden, we hoeven ons niet zo’n zorgen te maken. Hij heeft geen wondermiddel nodig en zal de grote boze griep vanzelf te boven komen. Het enige wat hij nodig heeft is een flesje hoestdrank, een kommetje soep en een flinke dosis vrouwenliefde. Dan is het slechts nog een kwestie van tijd voordat het tere, slijmerige creatuurtje in je bed weer is getransformeerd tot de vitale, sexy, augurkenpotten-openende superheld waar je ooit verliefd op bent geworden…

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer leuke artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Paddenstoelen, verkleurde blaadjes en hét andere herfst-fenomeen: de Zieke Man
Sluiten