De baby 28 mrt 2018 Melissa Eissens

60 dagen anders eten tijdens je zwangerschap verbetert het leven van je baby

Gezond eten tijdens de zwangerschap is natuurlijk altijd belangrijk. Maar deze arts zegt dat het vooral de laatste zestig dagen belangrijk is om je aan een ‘dieet’ te houden. Zo voorkom je gezondheidsproblemen bij je baby.

Zwanger zijn, het is niet altijd even gemakkelijk. Zorgen dat je goed uitrust, maar ook weer niet té veel want je moet ook blijven bewegen natuurlijk. Een of meerdere cupmaten erbij en een paar extra kilo’s die je negen maanden lang met je meesleept. Al krijg je zwangerschapsadvies niet van de ene, dan krijg je het wel van de ander. Deze Franse arts vertelt wat er nou echt het gezondste is voor jou en je ongeboren kind tijdens de zwangerschap.

De belangrijkste zestig dagen

Pierre Dukan, bekend van ‘The Princess dieet’ doet al zo’n 30 jaar onderzoek naar gezonde voeding en bundelde zijn ondervindingen samen in zijn boek: ‘De belangrijkste 60 dagen van je zwangerschap’.

Verban suikers en slechte koolhydraten

Onderzoek zegt dat moeders tijdens de zwangerschap, een goede start van het leven van het kind kunnen beïnvloeden. Hierbij moeten ze suikers en koolhydraten zoveel mogelijk achterwege laten. Ziektes zoals diabetes kunnen zo in de toekomst vermeden worden. Natuurlijk is dit niet alleen in het voordeel van je kind, gezond eten is ook belangrijk voor je eigen gezondheid. Net als je ongeboren baby de juiste voedingstoffen nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen, heeft jouw lichaam dat ook nodig voor de zwangerschap.

LEES OOK: 6x supertoffe voordelen om tegelijk zwanger te zijn met je beste vriendin

Ontwikkeling van de alvleesklier

Gelukkig zijn veel mensen al bezig met hun gezondheid zodra ze weten dat ze zwanger zijn. Pierre vertelt in zijn boek wat nou echt een goed eetpatroon is tijdens de zwangerschap. Volgens hem moet je de hele zwangerschap op je voeding letten, maar zijn specifiek de laatste zestig dagen in de vierde en vijfde maand van cruciaal belang. Tijdens deze periode wordt de alvleesklier van de baby aangemaakt en leert deze insuline af te scheiden.

Dieet aanpassen

Dus wat betekent dat voor jouw dieet in die zestig (extra) belangrijke dagen? Heel simpel: zeg nee tegen slechte koolhydraten. Pierre zegt dat de programmering van onze pancreas, en zeker die van een baby niet is afgestemd op de verwerking van suikers en slechte koolhydraten, en al helemaal niet in grote hoeveelheden. In deze dagen wordt dit orgaan gemaakt dus is het extra kwetsbaar en moet beschermd worden.

Vijf simpele stappen

Volgens Pierre moet je de volgende stappen ondernemen om goed te eten, en dat is veel makkelijker dan je zou denken. Je moet namelijk gewoon weer gaan eten zoals je grootouders deden. Voeg deze vijf simpele stappen toe om zeker te weten dat je jouw baby op de juiste manier beschermd.

  • Zoveel mogelijk suikervrij eten en desnoods natuurlijke zoetstof zoals bijvoorbeeld stevia gebruiken.
  • Haal wit brood volledig uit je dieet en vervang deze voor de volkoren variant.
  • Laat ook witte rijst aan de kant liggen en vervang deze door volkorenrijst.
  • Je raadt het vast al, doe hetzelfde met de pasta.
  • Eet fruit in plaats van het sap te drinken.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
60 dagen anders eten tijdens je zwangerschap verbetert het leven van je baby
Sluiten