7 dingen die je over jezelf wilt leren vóórdat je aan een kind begint

Omdat er heel wat op je af komt als je net een kind hebt gekregen, is het lekker als je voor die tijd al sterk in je schoenen staat en weet wie je bent.

Want hoe zelfverzekerd je ook bent; als ouder kom je genoeg hindernissen tegen die tarten met dat zelfvertrouwen. Een kind krijgen kan je persoonlijkheid veranderen, of je persoonlijkheid juist versterken. Wanneer je voor je moeder wordt al een helder beeld hebt van wie je bent en waar je voor staat, is het makkelijker om in die nieuwe rol te glijden.

Dit zijn 7 dingen die fijn zijn om over jezelf te weten voordat je aan kinderen begint.

1. Je kan vertrouwen op je goede verstand

Je kan logisch en rationeel nadenken zonder te stampvoeten en driftig te worden als dingen een keer niet lopen zoals je had gepland. Natuurlijk reageer je wel eens emotioneel, maar over het algemeen verlies je nooit zomaar je gezonde verstand.

2. Je kan om jezelf lachen

Kinderen krijgen is natuurlijk geen grap, maar het helpt wel als je niet altijd alles even serieus neemt en om jezelf kan lachen. Humor relativeert, en dat is fijn wanneer je weer een flesje in de voorraadla legt in plaats van de koelkast, je weer door je bh lekt of door een slaaptekort niet meer in staat bent een lopende zin te formuleren.

3. Je bent je bewust van je relatie met je gewicht

Wat je gewicht ook is; veel vrouwen hebben een haat-liefde verhouding met de weegschaal. Als je in het verleden vaak hebt geworsteld met je gewicht, weet je dat de kans groot is dat dat issue terugkeert na je zwangerschap. Natuurlijk is hoe je eruit ziet wel de laatste prioriteit als je een kind op de wereld hebt gezet, maar als je vaak onzeker bent geweest over je lichaam, kun je er de donder op zeggen dat die onzekerheid terugkeert. Het is goed om je daar mentaal op voor te bereiden (en te weten dat het oké is).

LEES OOK: De 8 persoonlijkheden die elke zwangere vrouw in zich heeft

4. Je staat sterk in je relatie

Om kinderen te overleven, moet je relatie een sterke basis hebben. Reken maar dat een baby jullie op de proef stelt. Als je van tevoren weet dat hij een geweldige vader zal zijn en jullie een sterke relatie hebben, scheelt dat alles. Dat betekent niet dat jullie nooit mot hebben, maar wel dat je weet dat jullie samen sterker door de storm komen.

5. Je weet dat je borstvoeding wil geven in het openbaar (of niet)

Geldt natuurlijk alleen als je borstvoeding wil en kan geven, maar in dat geval is het fijn als je van tevoren weet dat je geen moeite hebt met je kind voeden in het openbaar. Dat zorgt ervoor dat je sterk in je schoenen staat voor het geval iemand het lef heeft daar wat van te zeggen. Bring it on.

6. Je kent je twijfels

Hoe zelfverzekerd je ook bent, als je een baby hebt lijk je opeens nergens meer zeker van. Waarom huilt-ie? Waarom doet-ie dat? Pak je je huilende kind op of laat je het juist liggen? Ga je weer volop werken of blijf je liever thuis? Er is tegenwoordig zoveel (en tegenstrijdige) informatie beschikbaar dat het bijna onmogelijk is om altijd zeker te zijn van je zaak als het op opvoeden aankomt.

7. Je weet dat je je kind meer geeft dan wat dan ook

Je vertrouwt op je eigen kunde om je kind alles te geven wat het nodig heeft – of in ieder geval daar alles aan te doen. Wanneer die enorm golf van liefde je overvalt besef je dat je alles in je hebt om de beste ouder te zijn die je kan zijn.

Als je net bevallen bent, voel je je allesbehalve zelfverzekerd. En dat kan volgens dit onderzoek nog wel even duren ook. 

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 dingen die je over jezelf wilt leren vóórdat je aan een kind begint
Sluiten