De baby 31 mei 2018 Maaike Kooijman

Zelf babyhapjes maken? Vermijd deze ingrediënten

Babyhapjes uit potjes kunnen ontzettend makkelijk zijn, en heb je ook in steeds meer soorten en maten (stamppot met kip en spinazie, anyone?). Toch maak je je hummeltje er waarschijnlijk blijer mee als je zelf babyvoeding maakt. Dan kan hij of zij bovendien al een beetje wennen aan de smaken die veel gebruikt worden in het huis. 

Gelukkig kun je heel veel dingen prima koken en pureren (of, na een paar maanden, in stukjes snijden), maar op een aantal dingen moet je wel letten. Deze ingrediënten moet je bijvoorbeeld vermijden in babyhapjes voor kinderen tot 1 jaar.

Zout

Wellicht ten overvloede, maar we zeggen het toch nog maar even: de nieren van je kleintje kunnen nog niet tegen zout, omdat ze nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze kunnen maar ongeveer 1 gram zout per dag aan – en ja, dat is weinig. Voeg daarom sowieso geen zout aan het eten toe, en kijk bij bijvoorbeeld groenten uit een pot ook of daar geen zout in zit.

Suiker

De witte suiker die wij kennen, wordt geraffineerd aan de hand van een heleboel chemische processen die schadelijke stoffen in de suiker kunnen achterlaten. Daarom kun je het beste ook geen suiker aan het eten van je baby toevoegen tot je dropje 1 jaar is. Het is ook helemaal niet nodig dat ze wennen aan al die zoetigheid. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat baby’s meer kans hebben op diabetes als je wel (veel) suiker in hun eten stopt. Dat betekent trouwens niet dat je helemaal geen zoete dingen toe kunt voegen: fruit is bijvoorbeeld een heel goede vervanger.

Honing

Misschien had je al plannen om de suiker dan maar te vervangen door honing, maar ook dat kun je beter niet doen. Daar zitten namelijk bacteriën in die kwaad kunnen doen; het kan zelfs de ernstige ziekte botulisme veroorzaken bij je baby. Na ongeveer een jaar is honing wel oké.

Kaas

We staan er niet zo vaak bij stil (vooral niet als we ons tegoed doen aan een heerlijke pizza), maar kaas bevat stiekem heel veel verzadigd vet en zout. Niet alleen best ongezond, maar het zout is dus ook schadelijk.

LEES OOK: Je baby vaste voeding geven: wanneer, hoe en wat?

Gewone melk

Gewone melk is niet per se slecht voor je dreumes, hij kan het wel gewoon verteren. Maar ga je de melk gebruiken als vervanging voor borst- of flesvoeding, dan kan je baby op een gegeven moment een ijzertekort krijgen, of juist een teveel aan eiwitten.

Niet goed doorbakken vlees

Er zijn maar weinig ouders die hun kind expres rauw vlees voorschotelen, maar sta er ook bij stil dat bijvoorbeeld filet américain en ossenworst ook rauw zijn. En gerookte zalm kan bijvoorbeeld niet in babyhapjes, door de bacteriën die daarin zitten.

Producten met veel vezels

Gepureerde volkorenpasta mag dan heel gezond klinken, maar de kans bestaat dat je baby dan al vol zit voor hij of zij voldoende voedingsstoffen binnen heeft gekregen. Kies in plaats daarvan voor producten met veel andere voedingswaarden, zodat je baby genoeg energie binnen krijgt met weinig eten.

Voedingscentrum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zelf babyhapjes maken? Vermijd deze ingrediënten
Sluiten