Onderzoek: je yogamat kan nadelige gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid

Adem even heel diep in en weer langzaam uit: je yogamat kan ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Dat heeft niks te maken met bacteriën op de mat (ew), maar alles met chemicaliën die in het materiaal van de mat verwerkt zitten. 

In de mat zit een brandvertragend stofje (PFR) verwerkt die je ook vindt in andere alledaagse objecten als banken, laptophoezen en autostoelen. Onderzoekers van Harvard ontdekten deze stoffen (TDCIPP, mono-ITP en TPHP) bij 80% van de vrouwen die een IVF-behandeling ondergingen tussen 2005 en 2015. Hun onderzoeksresultaten werden afgelopen week gepresenteerd.

Hartslag

Vrouwen die in de 10 jaar een IVF-behandeling ondergingen en bij wie een hoge concentratie van deze stof werd gevonden, hebben 10% minder kans op een succesvolle behandeling. De implementatie van een embryo was 31% minder vaak succesvol dan bij vrouwen die een minder hoge concentratie van deze chemicaliën in hun lichaam hadden. Maar de volgende cijfers zijn nog schokkender: wanneer deze vrouwen zwanger worden, hoorden ze 41% minder vaak een hartslag tijdens de eerste echo en 41% minder kans op een succesvolle bevalling.

Schildklier

Dat klinkt behoorlijk eng, ook omdat je er zo weinig invloed op hebt. Brandvertragende middelen worden vaak in het basismateriaal van een product gebruikt, maar kunnen in de vorm van stof buiten de yogamat of het schuimmatras komen. Uit eerder onderzoek bleek al dat deze stoffen invloed hebben op de schildklier en sekshormonen van dieren, en het is goed mogelijk dat dit ook geldt voor mensen.

Leer of wol

Toch is er hoop. Het is een goed idee om te investeren in meubels/producten die zijn gemaakt van leer of wol omdat deze van nature brandvertragend werken. Doe het liefst ook afstand van stoffering die PFR kan bevatten. Is dat geen optie? Zorg er dan voor dat je regelmatig je handen wast.

De onderzoekers keken hierbij naar vrouwen die een IVF-behandeling ondergaan omdat ze zo iedere stap in het proces konden bijhouden, maar geloven dat dit voor een bredere populatie geldt. Het is het eerste onderzoek dat een link legt tussen deze chemicaliën en vruchtbaarheid, dus er is nog meer research nodig.

Tot die tijd: adem in, adem uit en namasté.

Onderzoek zegt: de biologische klok tikt ook voor mannen en hun vruchtbaarheid.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: je yogamat kan nadelige gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid
Sluiten