De baby 15 okt 2018 Maaike Kooijman

Witte babypoep: waar komt dat door en wat doe je eraan?

Poepluiers zijn voor geen enkele ouder een pretje. Die bruine, natte derrie die je zo snel mogelijk moet verschonen voor de hele kamer (of erger, het hele huis) ernaar ruikt: bah. Witte babypoep klinkt misschien een stuk hygiënischer, maar als je dat in de luier vindt, moet je daar misschien toch meer achter zoeken.

Hoe de poep van je baby eruit ziet, hoe vaak hij poept en hoeveel dat dan is hangt af van verschillende dingen. Hoeveel melk hij heeft gedronken, bijvoorbeeld, en hoe lang dat in zijn spijsverteringsstelsel heeft gezeten. De meeste poep van baby’s is bruin, maar als de spijsvertering sneller is gegaan, kunnen geel en groen ook voorkomen.

Witte babypoep, waar komt dat door?

Wit is daarentegen geen normale kleur. In dat geval is er meestal iets mis met de gal-uitscheiding in de darmen, die normaal een gele, groene of bruine kleur aan poep meegeeft. Gal is heel belangrijk voor de spijsvertering.

Een gebrek aan gal kan meerdere oorzaken hebben. Er kan iets mis zijn met de lever, waardoor het gal simpelweg niet wordt aangemaakt, of er kan een verstopping zijn in de galwegen, bijvoorbeeld bij de galblaas of alvleesklier. Cysten (kleine blaasjes) komen bijvoorbeeld weleens in de galblaas voor.

LEES OOK: Babypoep is veranderd afgelopen 100 jaar en dat heeft grotere gevolgen dan je denkt

Problemen met de aanmaak of opslag voor gal zijn ook te herkennen aan andere dingen, bijvoorbeeld extreme moeheid of een gele kleur. Heeft je baby daar allemaal geen last van, dan kan er ook iets anders aan de hand zijn wat de poep wit maakt.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je kindje een darminfectie heeft opgelopen, waardoor voedsel niet goed wordt verteerd en er bijna weer als melk uitkomt. En hoewel hepatitis niet de veelvoorkomende logische optie is, heeft ook dat virus invloed op de lever. Dat kan bij de geboorte worden overgedragen van moeder op kind.

Wat te doen?

Hoewel cysten in de meeste gevallen vanzelf verdwijnen, is het toch handig om in alle gevallen een dokter te bellen als je witte babypoep ziet in de luier van je dreumes: better safe than sorry. Let ook goed op of er andere dingen vreemd zijn, bijvoorbeeld de kleur van de urine. Dat kan wijzen op uitdroging; zorg er dan ook voor dat je baby genoeg drinkt.

Neem als het kan een beetje poep mee naar de huisarts. Of dat nodig is, kun je ook checken bij de doktersassistent. Afhankelijk van de oorzaak kan de witte babypoep vervolgens verholpen worden met medicijnen of is er bijvoorbeeld een operatie nodig. Als je op tijd merkt dat er iets aan de hand is, komt het helemaal goed.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Witte babypoep: waar komt dat door en wat doe je eraan?
Sluiten