Met je baby op wintersport? Bereid je goed voor!

Gaan jullie ieder jaar trouw naar de bergen? Daar hoeft geen verandering in te komen nu jullie kleine spruit het gezinnetje heeft uitgebreid. Natuurlijk kun je gewoon met je baby op wintersport. Jong geleerd is immers oud gedaan!

Het is dé periode waarin Nederlanders massaal naar de sneeuw vertrekken voor de wintersport. Onbezorgd après skiën zit er misschien niet meer in, maar wel minstens 10 keer zoveel sneeuwpret!

Kies de juiste bestemming

Plots zijn het niet 2, maar 3 – of meer – wintersporters die op reis gaan. Ga dus ruim van tevoren op zoek naar een geschikt skigebied voor families. Gaan jullie met de familie, dan willen opa en oma vast een paar uurtjes oppassen. Zo niet zijn er misschien wel ouders met baby’s in je sociale omgeving. Misschien kunnen jullie samen op wintersport! Zo kunnen jullie de zorg verdelen en is er misschien wél plek voor een middagje après-ski. Ga in ieder geval voor een bestemming die voor alle vakantiegangers leuk is.

Voorzieningen

Het is niet alleen fijn als het skigebied zelf kindvriendelijk is, maar ook de voorzieningen in het wintersportgebied zelf. Welke voorzieningen zijn er voor je pasgeborene in de accommodatie? Denk hierbij aan kinderstoelen, babybedjes, flessenwarmers etc. En is er toevallig een babyopvang aanwezig, zodat de hele familie in alle rust en zonder zorgen een dagje op de piste kan staan?

Goede uitrusting

Je baby is misschien wel te klein om te snowboarden of skiën, maar een skipakje is wel heel handig. Dit kledingstuk beschermt je kleine hartstikke goed tegen de kou. Evenals handschoenen, een sjaal, moonboots en een muts. In een besneeuwd gebied is een kinderwagen niet vooruit te branden. In sommige gebieden kun je speciale ski’s huren die je onder de kinderwagen kunt binden. Samen langlaufen is ook een avontuur!

Zie je dit niet zitten? Investeer dan in een draagzak, zodat je je kindje lekker dicht bij je kan dragen. Op deze manier kun je toch wandelingen maken door het schitterende skigebied. Als je baby al zelfstandig kan zitten is een slee ook een uitstekend vervoersmiddel! Een slee met een zitje en een veiligheidsriem staat garant voor veel sneeuwplezier.

UV straling

De oogjes en huid van pasgeborenen zijn extra vatbaar voor de felle winterzon en de krachtige UV straling op hoge bergen. Op locatie zijn zonnebrandcrèmes vaak aardig prijzig, dus ga voor vertrek even langs de drogist of apotheek om een speciale zonnebrand voor in de winter aan te schaffen. Vergeet niet dat lippen ook onder de categorie huid vallen; hier zijn speciale Anti UV lippenbalsems voor.

Kleintjes kunnen makkelijk sneeuwblind worden door de zon die weerkaatst op de sneeuw. Om te voorkomen dat je baby teveel licht in zijn oogjes krijgt is een zonnebril essentieel. TIP: een zonnebril met elastiek zorgt dat de bril goed op z’n plek blijft zitten.

Hoogteziekte

Bij volwassenen kan vanaf 2500 meter hoogte ziekte ontstaan. Baby’s zijn veel gevoeliger, dus raden we aan om een grens van 2000 meter aan te houden. Het is sowieso slim om je baby langzaam te laten acclimatiseren, zodat hij geleidelijk aan de andere luchtdruk went. Baby’s hebben meer moeite met de ijle lucht en de druk op hun oren. Laat je kindje dus langzaam wennen aan de omgeving en het klimaat.

Huilt je baby vaker dan normaal gesproken en weigert je kindje te eten? Dan is de kans groot dat je baby last heeft van hoogteziekte. Houd deze symptomen goed in de gaten en ga bij twijfel altijd even langs een arts.

Take it slow

Kinderartsen raden het sterk af om met je baby op je rug te skiën. Ongeacht hoe ervaren je bent, een valpartij ligt altijd op de loer. Je kunt zelf nog zo goed skiën, andere wintersporters kunnen een aanvaring veroorzaken. Bij een valpartij heeft de baby een valhoogte van maar liefst 1,50 meter. Om nog maar te zwijgen over de zwaartekracht en hellingsgraad. Spendeer ook niet teveel tijd in de sneeuw. Baby’s hebben slaap nodig, dus plan niet teveel op één dag.

 

Gaan jullie voor het eerst met jullie baby op vakantie? Dit is de ultieme realtycheck!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Snowplaza

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Met je baby op wintersport? Bereid je goed voor!
Sluiten