Dit is waarom je je baby niet mét zijn winterjas aan in het autostoeltje moet zetten

Nu de koude winterdagen langzaam maar zeker aanbreken, wil je je baby natuurlijk zo warm mogelijk aankleden. Een dikke winterjas is altijd fijn, maar dit kan ongemerkt ook een risico hebben voor de veiligheid met zijn winterjas aan in het autostoeltje.

Onderzoeker Cherlyn Jenkins is gespecialiseerd op het gebied van autoveiligheid. Zij beschrijft wat er mis gaat al bij een baby met een winterjas aan in het autostoeltje. ‘Er is een kans tussen de 75% en 95% dat je baby niet goed vastzit in het autostoeltje wanneer hij of zij een dikke winterjas aanheeft.’

Ze vervolgt: ‘Bij dikke jassen en kleding is het vaak nodig dat het harnas en de riempjes van het autostoeltje losser worden gemaakt. Het lijkt alsof je baby nog steeds goed strak in het autostoeltje zit, maar de kracht die vrijkomt bij een autobotsing is te sterk. Dit zorgt ervoor dat de dikke kleding samendrukt en extra ruimte creëert tussen de baby en het autostoeltje.’

Gevolgen bij een winterjas aan in het autostoeltje

Dit filmpje uit The Today Show laat precies zien wat er mis kan gaan. Voor de test worden een pop zonder jas en eentje met een winterjas aan in het autostoeltje vergeleken. Beide poppen worden in een autostoeltje onderworpen aan een crashtest. De beelden zijn best schokkend.

De crashpop die normale kleding aanheeft, blijft wel in het stoeltje zitten. Bij de pop met een winterjas aan, gaat het helaas mis. Die vliegt uit de stoel, terwijl de jas wel in het autostoeltje achterblijft.

LEES OOK: Handig! Moeder laat zien hoe je het best een autostoeltje kunt dragen

Zelf de veiligheid testen

Gelukkig kun je zelf ook testen of de winterjas van je baby te dik is voor het autostoeltje. Maak je baby met de winterjas aan vast in het autostoeltje. Doe vervolgens de jas uit, maar maak de riempjes en het harnas van het autostoeltje niet losser. Nu je baby er zonder jas inzit, is het de bedoeling dat de riempjes niet loszitten en dat je ze niet naar je toe kunt trekken. Kan dit wel? Dan is de jas niet veilig om gedragen te worden in het autozitje.

Tips om je baby warm te houden in het autostoeltje

Als de winterjas te dik is, zijn er wel andere manieren om je baby alsnog warm te houden. Jenkins geeft de volgende tips om je baby veilig én warm te houden tijdens een autoritje in de winter:

1. Doe de jas uit

En gebruik deze vervolgens om je baby toe te dekken. Leg de jas achterstevoren neer over het autostoeltje.

2. Gebruik een dekentje

Je kunt natuurlijk ook een echt dekentje gebruiken om je baby lekker warm toe te dekken. Leg ook deze over het autostoeltje heen wanneer je baby goed vastzit.

3. Dunner aankleden

Doe je baby een trui aan die dik genoeg is om hem of haar warm te houden, maar niet te dik dat het de veiligheid van het autostoeltje in de weg zit.

4. Speciale winterkleding voor in het autostoeltje

Schaf bijvoorbeeld een special poncho aan die geschikt is voor autostoeltjes.

Ook goed om te weten: dit is waarom je je baby altijd goed moet vastzetten in zijn autostoeltje.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reader's Digest

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je je baby niet mét zijn winterjas aan in het autostoeltje moet zetten
Sluiten