Susan Dalstra
Susan Dalstra De mama 5 sep 2017

Deze wijze woorden moeten alle vrouwen die gaan bevallen horen

Als je zwanger bent, word je overspoeld met bevallingsverhalen. Iedereen – van de verpleegkundige tot de buurvrouw – meent te weten welke manier van bevallen het beste voor je is terwijl er maar één iemand is die dat kan bepalen: jij.  

Sarah Bregel kan daar over meepraten. Ze schreef voor Babble.com een betoog waarin ze duidelijk maakt dat als je op het punt staat te bevallen, dat niet betekent dat je geen zeggenschap meer hebt over je eigen lijf. Integendeel.

Hulpboeken

‘Acht jaar geleden was ik een jonge, zwangere moeder met in iedere hand een babyboek. Ik las What to expect when you’re expecting en alle hulpboeken van voor naar achter. Ik wilde zo goed mogelijk voorbereid zijn op m’n eerste bevalling. Maar tegen de tijd dat ik eindelijk het ziekenhuis in waggelde, had ik zoveel tegengestelde verhalen over bevallen gelezen dat ik geen idee meer had wat ik kon verwachten’, schrijft Sarah.

Geboorteplan

‘Er was het idee dat ik me niet teveel zorgen moest maken over de geboorte omdat een gezonde baby het enige is wat er toe zou doen. Moeders met goede bedoelingen bleven me dat maar vertellen. Mijn zorgverlener schamperde toen ik maanden voor de bevalling een geboorteplan wilde opstellen. Dat was een teken aan de wand, maar ik slikte het omdat ik steeds dat stemmetje in m’n hoofd hoorde dat het niet uitmaakte. Ik had het idee dat ik gek was geworden omdat ik mezelf zoveel mogelijk wilde leren over een veilige bevalling.

LEES OOK: 9 fantastische foto’s van mama’s die helpen met hun eigen bevalling

Waardevolle beslissingen

Ik knikte en glimlachte tegen ieder moeder die tegen me zei dat ik me geen zorgen moest maken over hoe mijn baby ter wereld zou komen. Toch voelde iets daaraan heel verkeerd. De waarheid is dat keuzes over de geboorte heel belangrijk voor me waren en ik niet helemaal begreep waarom dat werd beschouwd als controlerend, stom of irrelevant.

Er waren maar weinig mensen die benadrukten dat keuzes hebben over mijn lichaam en mijn kind belangrijk waren. Maar waarom? Van geboortevoorkeuren tot troost- en omgangsmechanismen en hoe je lichaam herstelt na de bevalling; dat zijn heel waardevolle beslissingen. Ze hebben impact op de eerste dierbare momenten met je baby, je verhouding tot borstvoeding en hoe je denkt over bevallen.

Niet serieus genomen

Aanstaande moeders krijgen consequent te horen dat zij niet zouden moeten bepalen hoe de geboorte plaatsvindt. Vaak worden vrouwen die daar wel een voorkeur in hebben niet serieus genomen door hun zorgverlener. Dat stemmetje dat vrouwen ‘controlerend’ of ‘onredelijk’ noemt is niet nieuw, maar zeker niet iets van het verleden. En het is zeker niet iets wat we maar moeten accepteren, zoals veel andere moeders opperen.

LEES OOK: 8 dingen die niemand je vertelt over je lichaam na de bevalling

Vernietigende ideologie

Als je arts je niet steunt terwijl je je hebt verdiept in geboorte, moet je waarschijnlijk gewoon een nieuwe zoeken. Het idee dat vrouwen hun mond moeten houden en eenzijdige zorg moeten ontvangen, is niet goed. Vrouwen belachelijk maken omdat ze belangrijke beslissingen zelf willen maken – beslissingen die een enorme impact hebben op hun gezondheid en die van hun baby – is een vernietigende ideologie die ervoor zorgt dat vrouwen zich niet veilig en gesteund voelen tijdens een bevalling.

Wat we vrouwen die gaan bevallen écht moeten bevallen, is dat we achter hun keuzes staan.

Keuzes

Uit onderzoek blijkt dat hoe vrouwen zich voelen over de bevalling meer te maken heeft met het hebben van keuzes dan de specifieke details over de geboorte zelf. Een geboorte die plaatsvindt zonder planning, zonder steun of kennis over het bevallingsbeleid van je zorgverlener, wordt waarschijnlijk niet de bevalling die je je had voorgesteld.

Niet iedere bevalling verloopt vlekkeloos, wat een plan met een  meedenkende zorgverlener zo belangrijk maakt. Als je de opties niet kent, kun je niet actief deelnemen in keuzes maken over je lichaam, je baby of geboorte. Vrouwen horen misschien te weinig dat hun lichaam en hun bevalling van hen is.

De keus van een vrouw over haar eigen lichaam doet ertoe en zal er altijd toedoen. Wat voor geboorte een vrouw ook wenst: ‘Ik steun je’ is het enige wat ze moet horen’, besluit Sarah.

Deze mannen vertellen wat het écht inhield om hun vrouw te steunen tijdens de bevalling.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Babble

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze wijze woorden moeten alle vrouwen die gaan bevallen horen
Sluiten