De baby 10 nov 2017 Daphne de Groot

Onderzoek: twee maanden borstvoeden verkleint de kans op wiegendood met de helft

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), beter bekend als wiegendood, dit blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. Zelfs als je slechts twee maanden (gedeeltelijk) borstvoeding geeft, is de kans op wiegendood twee keer zo klein. 

Er is nog steeds weinig bekend over de oorzaken van wiegendood, het overlijden van een baby als hij slaapt. Dat borstvoeding de kans op SIDS verkleint is al wel eventjes bekend. Maar dat zelfs slechts twee maanden (gedeeltelijk) borstvoeden zo’n groot effect heeft is nieuw. Hier kwamen onderzoekers van de Universiteit van Virginia achter.

Wiegendood

Voor het onderzoek zijn er naar 2,259 gevallen van wiegendood gekeken in verschillende landen. Dit om culturele verschillen uit te sluiten. Deze gevallen hebben ze vergeleken met 6,894 baby’s die niet overleden zijn door SIDS. De onderzoekers kwamen er zo achter dat hoe langer je borstvoeding geeft, hoe groter de bescherming tegen wiegendood is.

  • Als je twee tot vier maanden borstvoeding geeft is de kans op SIDS 40% kleiner
  • Bij vier tot zes maanden borstvoeding 60%
  • Geef je langer dan zes maanden borstvoeding, dan is de kans op SIDS 64% kleiner
  • Minder dan twee maanden borstvoeden geeft geen extra bescherming tegen wiegendood

LEES OOK: Wat cool! Jouw borstvoeding past zich dus blijkbaar aan als je kind ziek is

Dit onderzoek is goed nieuws voor moeders die slechts gedeeltelijk zelf kunnen voeden, bijvoorbeeld door een lage melkproductie. Het maakt dus niet uit hoe vaak je borstvoeding geeft, als je het langer dan twee maanden doet, heeft het al positief effect. Ook als je daarbij nog gebruik maakt van kunstmatige voeding.

Immuunsysteem

Wiegendood kan voorkomen tijdens het eerste jaar van de baby en 90% van de gevallen gebeuren tijdens de eerste zes maanden. Hoe het precies kan dat borstvoeding het risico op wiegendood terugdringt, is overigens nog steeds niet bekend. De onderzoekers van de Universiteit van Virginia vermoeden dat het te maken heeft met het boosten van het immuunsysteem en het effect van borstvoeding op de slaap van je baby. Volgens het CBS zijn er in Nederland in 2016 dertien kinderen overleden aan SIDS.

Geen borstvoeding

Het kan natuurlijk zo zijn dat het je helemaal niet lukt om borstvoeding te geven. Dit artikel is totaal niet bedoeld om moeders die het niet lukt maar wel heel graag willen een slecht gevoel te geven. Gaat het niet, dan gaat het niet. We hebben tot op heden nog geen reactie ontvangen van de Nederlandse Vereniging Lactatiekundigen.

Er wordt zoveel onderzocht, het is bijna niet bij te houden! Zoals over het afklemmen van de navelstreng bijvoorbeeld. Dat kan veel levens van premature baby’s redden. Interessant!

Vond je dit artikel leuk en wil je meer lezen? Like ons!

Scary Mommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: twee maanden borstvoeden verkleint de kans op wiegendood met de helft
Sluiten