De baby 7 mrt 2017 Anke Meijer

Waarom white noise helpt om baby’s beter te laten slapen

Amerikanen verzinnen de raarste dingen voor hun baby’s, maar toen Anke vorig jaar een zoon kreeg in Brooklyn, New York, pikte ze maar wat graag hun gebruik van white noise tijdens babyslaapjes op. Want slapende baby’s zijn blije ouders!

Een kind krijgen in Amerika heeft zo z’n voor- en nadelen. Je krijgt oneindig veel echo’s tijdens de zwangerschap (voordeel) maar je moet de kraamhulp weer missen (heel groot nadeel). Nu zijn er uiteraard ook heel veel dingen die Amerikaanse ouders anders doen dan Nederlandse, zoals het werken met white noise. En ik dacht dat wij samen heel Hollands waren gebleven. Tot we eind vorig jaar voor het eerst met onze baby in Nederland op bezoek gingen.

White noise

Onze zoon slaapt namelijk met het geluid van een voorbijrazende bergbeek in zijn kamertje, ofwel white noise. White noise is heel simpel een constant ‘lawaai’ dat omgevingsgeluid neutraliseert. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van een stofzuiger, de motor van een auto (niet voor niks favoriet bij ouders van huilende slaapweigeraars) en, onze favorieten, de voorbijrazende bergbeek of een harde regenbui die op de straten klettert.

LEES OOK: Waarom je juist wél met je baby in één bed moet slapen.

Dat baby’s beter slapen met white noise, hadden we opgepikt van de dvd The Happiest Baby on the Block van dokter Harvey Karp. Zijn theorie is dat baby’s eigenlijk een trimester te vroeg zijn geboren en we die eerste drie maanden zoveel mogelijk de baarmoeder moeten nabootsen. Je leest hier hoe dat precies zit. Volgens dokter Karp zijn baby’s in de baarmoeder gewend aan een soort natuurlijke white noise, namelijk het constante suizen van het bloed door de bloedvaten. Iets dat, aldus Karp en de American Speech-Language Hearing Association, nog meer lawaai maakt dan een stofzuiger (en net iets minder dan een grasmaaier).

Hij sliep met een paar maanden door en is nog steeds een ster in dutjes doen

Baby’s moeten dus helemaal niet in stilte slapen. En dat vindt niet alleen Karp maar ook andere slaapexperts die ik hier in Amerika ben tegengekomen. Wil je een baby rustig laten slapen? Gooi er een beetje white noise tegenaan (op een meter afstand, ongeveer zo hard als het geluid van een douche). En dat deden we. Die eerste maanden, tot hij naar zijn eigen kamer ging, sliepen we alle drie vredig met een constante ruis in onze slaapkamer (het is ook een veelgebruikte tool voor volwassenen om rustig te slapen). En dan bedoel ik ook echt vredig. Hij sliep met een paar maanden door en is nog steeds een ster in dutjes doen.

LEES OOK: Je baby inbakeren: hoe werkt het en waarom zou je?

Pink noise

Wij vonden niets geks aan de white noise. En net als wij, zworen ook de moeders uit mijn moedergroep hier in onze wijk in Brooklyn bij de ruis. Die eerste weken mailden we elkaar zelfs constant over de betere apps en de beste geluiden (pink noise was veruit favoriet, baby’s vielen na één minuut al in slaap). Het was pas op bezoek in Nederland dat we voor het eerst opmerkingen kregen over de bergbeek. Onze vrienden en familie hadden nog nooit van white noise gehoord en zij vonden het nogal bizar en, vooral, erg Amerikaans van ons.

Amerikaans of niet, wij hebben de white noise dankbaar van ze overgenomen. Nog steeds staat bij ieder slaapje de bergbeek aan, al is het tegenwoordig vooral om de drukke straat waar nogal eens een brandweerauto voorbij raast iets te dimmen. Daarbij is het een van zijn slaaprituelen geworden, naast pyjama aantrekken, een verhaaltje voorlezen en het slaapliedje. Als de white noise aanstaat, weet hij dat het slaaptijd is.

Mazzel of niet?

Nu riep mijn vader laatst terecht dat onze zoon niet zijn hele leven met white noise kan slapen (ik zie mezelf al de iPad meegeven tijdens z’n eerste logeerpartijtje…), maar het schijnt na het eerste jaar ook niet meer nodig te zijn. Ik denk dat dit klopt, want we hebben de afgelopen maanden de volume steeds iets zachter gezet en hij lijkt er inderdaad niks van te merken. Of we gewoon mazzel hebben met een goede slaper, of dat het dankzij de white noise is dat hij goed heeft leren slapen, we zullen het nooit weten. Maar aan iedereen die op dit moment worstelt met een wakkere baby zeg ik met volle overtuiging: probeer eens een voorbijrazende bergbeek! Je weet maar nooit.

Zoals Anke zweert bij white noise voor haar baby, kon Famme Baby’s Muriel niet zonder het wippertje toen haar oudste nog klein was. Ze schreef hier dit artikel over in de rubriek: Ik ga met m’n baby naar een onbewoond eiland en neem mee…. Welke babyproduct is voor jou onmisbaar?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom white noise helpt om baby’s beter te laten slapen
Sluiten