De papa 12 jul 2017 Susan Dalstra

Man vertelt: dit had ik willen weten voordat ik vader werd

Wanneer je zwanger bent gaat alle aandacht naar jou uit (terecht), maar vergeet niet: ook het leven van je partner draait 180 graden. Vader Jeffrey Charles schreef een brief aan alle mannen die binnenkort vader worden om ze voor te bereiden op wat er komen gaat (voor zover dat kan). 

‘Ten eerste: gefeliciteerd. Je bent begonnen aan een avontuur dat je leven verandert’, begint Jeffrey zijn verhaal. ‘Ik kan niet zeggen dat je iets gaat doen wat geen man eerder heeft gedaan, want als jij bestaat… dan heeft je vader… nou ja, je snapt het.’

‘Vader zijn is geweldig. Een aanstaande vader zijn is geweldig. Luister naar mijn wijze woorden, vaders van de toekomst’, vervolgt hij.

Ham-kaastosti

‘Neem nu je slaap. Ik zou wensen dat ik meer had geslapen voor ik kinderen kreeg. Aan de andere kant is het ook een goed idee om nu nog het meest uit je avonden te halen. Want als je eenmaal kinderen hebt, eet je om half zes ‘s avonds, krijg je weer honger om acht uur ‘s avonds, maak je een ham-kaastosti en verander je langzaam maar zeker in Jabba de Hut.

LEES OOK: Vader Photoshopt zijn dochter in levensgevaarlijke situaties (met een belangrijk doel)

Kater zonder drinken

Dingen gaan veranderen. Maar zeur niet de hele tijd over hoe moe je bent, want je partner zal vijfduizend keer vermoeider zijn dan jij. Je bent eigenlijk de point guard (nummer één-positie) van het basketbal. Je assisteert je partner met alles: schoonmaken, opruimen, de huilende baby optillen als mama neervalt van vermoeidheid. Dus: slaap nu. Of ga nu uit. Ik koos voor het laatste. Raak gewoon gewend aan iedere dag wakker worden met een kater zonder dat je een druppel hebt gedronken.

De hormonen zijn intens. Je partner moet zelfs zonder de hormonen al veel doorstaan. Wees geduldig en denk aan de veel zwaardere situatie van je partner. Wees geen baby omdat je partner een baby draagt. Terugkijkend denk ik dat ik nog een baby was voordat er een baby kwam.

Egoïsme

Vader worden dwingt je om volwassen te zijn, wat een goed ding is. Het dwingt je om uit je eigen wereldje te stappen en de behoeften van anderen boven je eigen stomme verlangens te plaatsen. Ga mediteren, drink minder en wis egoïsme uit je systeem. Hoe je dat doet, is aan jou. Iedereen heeft een andere voorkeur. Ik ken een jongen die op mannentrip ging naar Las Vegas om afscheid te nemen van zijn innerlijke kind. Dat gaat misschien een beetje te ver.

Doe dat maar niet. Kijk Entourage en eet pizza. Schreeuw naar de tv tijdens voetbal. Speel Grand Theft Auto met het volume hard want als het kind er eenmaal is, heb je een draadloze koptelefoon nodig.

LEES OOK: Een ode aan de millenial vader: 7 x waarom hij een held is

Cravings

Je partner komt met bizarre cravings wanneer de supermarkt allang gesloten is. Gerechten die je al jaren niet hebt gegeten, zoals abrikoos met kip, rare combinaties met ansjovis en verse donuts om 1 uur ‘s nachts zullen aangevraagd worden. Probeer voor de zekerheid te leren koken. Dat deed ik niet en daar voel ik me nu schuldig over. Leer hoe je moet bakken. Sommige combinaties zijn zo raar dat de jury van Masterchef trots zal zijn. Ontdek wat je partner lekker vindt en Masterchef the shit out of it.

Stagiaire

Als je een aanstaande vader bent, heb jij de makkelijke rol in het partnerschap. Je bent tot op zekere hoogte de stagiaire op kantoor. Je haalt de koffie en maakt kopietjes. Wees er gewoon en help. Duik in de hele ervaring, luister naar je partner, wees niet egoïstisch. En zorg voor meer dan genoeg slaap.’

En omdat een goede voorbereiding het halve werk is… nog 12 dingen die je als aanstaande vader moet weten.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Mama Mia

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Man vertelt: dit had ik willen weten voordat ik vader werd
Sluiten