Column: Nieuwe wet kinderopvang 2018, ‘waarom mag mijn kind niet gewoon nog spelen?’

Er zijn van die dingen die je gewoon niet snapt. Columnist Ellis heeft dit met de nieuwe wet kinderopvang IKK: Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang. ‘Ik word helemaal gek van dat ge-cito! Waarom moet alles getoetst worden. Laat mijn kind gewoon lekker spelen.’ 

Ellis: ‘Vanaf 1 januari komt er een nieuwe wet kinderopvang. Kindercentra moesten al volgens bepaalde eisen te werken. Logisch ook. Maar nu met de nieuwe wet, moet alles gemonitord worden. Alles moet getoetst en wordt er nog meer gestuurd op de ontwikkeling van het kind. Een kind mag geen kind meer zijn, maar wordt een object, geplaatst in een kader. Aan eisen waar het aan moet voldoen. En als je daarvan afwijkt, dan zal er wel iets mis zijn met het kind. Want zo zie ik het.

Wet kinderopvang en cito toets

Toen ik jong was, toen kreeg ik in groep 8 een cito toets. Niet dat daar veel waarde aan gehecht werd, want de leraar had het schooladvies al klaar. Gaandeweg werden de citotoetsen al naar de kleuters verplaatst en nu komen ze dus ook op de crèches. Met kindvolg systemen en weet ik wat allemaal niet meer. Vreselijk vind ik het.

LEES OOK: Gastouder vs. kinderopvang: hier kozen Famme Baby’s columnisten voor

Ik wil graag dat mijn kinderen spelen op de opvang.  Dat ze buiten komen en de wereld ontdekken.
Ik hoef geen vinkje bij wat ze allemaal kunnen. Ik wil dat ze het leuk hebben. Dat de leidster zegt dat het zo’n fijne dag was. Die leidster, die niet een veredelde oppas is. Maar een opgeleid pedagogisch medewerker. Die van het zorgen voor andermans kinderen haar beroep heeft gemaakt. Die echt wel kan constateren of er misschien ergens hulp nodig is in de ontwikkeling. Of dat nu om taal gaat, of motoriek.

Liedjes zingen en broodjes smeren

Ik denk dat het beeld van een kinderopvang niet helemaal duidelijk is bij de bedenker van dit plan. Die zal wel denken dat het een stelletje vrouwen zijn die luiers verschonen, liedjes zingen en een broodje smeren. Maar deze leidsters moeten nu als mentor op gaan treden, lijstjes bijhouden. Moeten bij scholen langs om de ontwikkeling te overdragen. Worden administratief belast met allerlei dingen. Waarvan ik dan denk: als ze graag administratief werk hadden willen doen, dan hadden ze wel een baan in die richting gekozen.

LEES OOK: Meisjes kosten ouders veel meer geld dan jongens, blijkt uit onderzoek

Leidsters die een veilige omgeving bieden, moeten kinderen nu ook gaan leren om te gaan met kleine risico’s. Waarom wordt dit bij de opvang neergelegd. Is dat omdat kinderen daar zoveel tijd doorbrengen ten opzichte van thuis? Daar ligt toch gewoon een verantwoordelijkheid van de ouders.

Laat een kind gewoon kind zijn

Al dit soort extra taken, die maken dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de opvang. De kwaliteit die alleen gewaarborgd kan worden, op het moment dat een leidster al tijd en ruimte heeft om voor jou kind te zorgen.
Laten we eens ophouden met lijstjes, en afvinken, en scoren en bestempelen. Met die maak-cultuur. Laat het kind gewoon kind zijn, en de leidster gewoon haar werk doen waarvoor ze is opgeleid.’

Wil je niets meer missen? Like ons op Facebook.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Nieuwe wet kinderopvang 2018, ‘waarom mag mijn kind niet gewoon nog spelen?’
Sluiten