Zwanger 13 nov 2017 Soraya Vogelaar

10 dingen die je op het werk meemaakt als je zwanger bent

Je wordt uitgeput wakker en hebt stiekem niet zoveel zin. Toch sleep je jezelf weer naar je werk. Heldin! Werken tijdens de zwangerschap is niet altijd makkelijk. Deze 10 situaties bewijzen het.

1. Je verbergt de zwangerschap

Tijdens het eerste trimester ben je chagrijnig en voel je je huilerig. Je hebt het gevoel dat je 24/7 last hebt van buikgriep. Dat maakt het niet makkelijk werken tijdens de zwangerschap. Om de boel nog wat gezelliger te maken, kan je ook nog niet zeggen dat het allemaal komt doordat je zwanger bent. Maar als je zwangerschapssymptomen ervoor zorgen dat je je ellendig voelt op het werk en niet vooruit te branden bent, mag je best een uitzondering maken. Trek dan gewoon aan de bel bij je baas of leidinggevende. Wie weet wil hij of zij best wat aanpassingen doen om het werk wat aangenamer voor je te maken.

2. Je moet overgeven op het werk

Een tip als je moet overgeven op het werk: bewaar snacks in je tas waar je gedurende de dag wat van kan eten. Misselijkheid wordt namelijk erger op een lege maag. Als het echt niet te doen is, kun je een bezoekje brengen aan je huisarts. Je huisarts kan je medicijnen geven die de zwangerschapsmisselijkheid en het overgeven minder maken.

3. Je voelt je compleet uitgeput

Je zwangerschap gaat pas echt tellen op het moment dat je tijdens een vergadering in slaap valt. Vermoeidheid is een bekend zwangerschapskwaaltje, zeker in het eerste trimester. Probeer ‘s avonds zoveel mogelijk uurtjes slaap te pakken om dit te voorkomen. Tijdens het tweede trimester krijg je een energy boost. Geniet ervan, want die verdwijnt in het derde trimester weer door je groeiende en zware buik.

4. Je bent het middelpunt van (ongewenste) aandacht

Opeens sta je compleet in de spotlights. Wat extra aandacht van je collega’s in de vorm van extra glaasjes water, kopjes thee en wat lekkers, is fijn. Maar helaas is er ook zoiets als ongewenste aandacht. Zoals ongevraagde adviezen en vragen over hoeveel kilo je al aangekomen bent. Als je de aandacht niet leuk vindt, kun je altijd switchen van onderwerp of vragen hoe het met de ander is. Mensen praten nog altijd graag over zichzelf, met een beetje geluk vergeten ze dan dat het eerst over jouw zwangerschap ging.

5. Je voelt je ongeschikt om te werken tijdens de zwangerschap

Doordat je zoveel vergeet. Maar je bent absoluut geschikt voor je baan. Je hebt alleen last van een zwangerschapskwaaltje. Dit zijn de maffe dingen die andere moeders deden door hun pregnancy brain. Je lichaam is druk bezig met het maken van een mens. Die vergadering om 15.00 uur vergeten je hersenen dus even. Niet heel handig als je moet werken tijdens de zwangerschap, maar het hoort er wel bij.

LEES OOK: Het leven van een thuiswerkende moeder zuigt soms hard, dit is waarom

6. Je wilt de hele dag staan of zitten

Opgezwollen voeten kun je het best voorkomen door zo vaak mogelijk van houding te veranderen en rond te lopen. Let daarnaast op je zoutinname en beweeg je voeten zoveel mogelijk als je de hele dag achter een bureau zit. Als je staand werkt, kun je het liefst zoveel mogelijk op en neer lopen om je doorbloeding goed op gang te houden.

7. Je brengt zeer regelmatig een bezoekje aan het toilet

Schrik niet als je naar de wc gaat en twee seconden na het doorspoelen alweer moet plassen. Je gaat heel vaak naar de wc tijdens de zwangerschap. Probeer je blaas bij ieder toiletbezoek helemaal leeg te krijgen. Dit doe je door voorover te buigen tijdens het plassen.

8. Je laat scheetjes

Maar je kunt er echt niks aan doen! Ook obstipatie hoort erbij tijdens de zwangerschap. Probeer er met een dosis zelfspot mee om te gaan op de werkvloer. Vermijd etenswaren die je winderigheid erger kunnen maken zoals broccoli en bonen. En probeer geen spannende nieuwe gerechten uit die je lichaam niet gewend is.

9. Je hebt ontzettend last van je rug

Je hebt ongetwijfeld last van rugpijn tijdens de zwangerschap. Sta ieder uur even op zodat je spieren lekker los blijven. Let ook op je houding: als je slecht zit of staat wordt je rug sneller stijf. Daarnaast raden we ook aan dat je je vriend aan het eind van de dag om een heerlijke rugmassage vraagt. ๐Ÿ˜‰

10. Je bent bang dat je elk moment gaat bevallen

Maak je geen zorgen: je verliest heus niet opeens enorme hoeveelheden vruchtwater terwijl je comfortabel op je bureaustoel zit. Gynaecoloog Marjorie Greenfield vertelt aan the Bump: ‘Bij maar tien procent van de vrouwen breken de vliezen voordat ze de bevalling ingaan.’ Natuurlijk wil je je wel op je gemak voelen. Neem bijvoorbeeld altijd wat maandverband en wat schone kleding mee in je tas. Maar onthoud: het breken van de vliezen gaat er echt niet zo dramatisch aan toe als in de films, vaak gaat er zelfs een paar uur overheen.

Maar uiteindelijk is de baby er. En dan zijn al deze struggles die je meemaakt op het werk het dubbel en dwars waard geweest.

Work, work, work. Deze tips maken het makkelijker om na je zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan..

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

The Bump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 dingen die je op het werk meemaakt als je zwanger bent
Sluiten