Zwanger 30 apr 2019 Tessa Ham

Zo vertel je op werk dat je zwanger bent

Yes, je bent zwanger! Alhoewel jij het natuurlijk geweldig nieuws vindt, weet je niet zeker of je baas en collega’s er ook blij mee zullen zijn. Vertellen op werk dat er een kleine op komst is, kan daarom voor een hoop zenuwen zorgen.

Meestal zijn die zorgen nergens voor nodig! Zo kan je je zwangerschapsaankondiging op werk het beste aanpakken.

Vroeg vertellen

Alsof het nog niet erg genoeg is dat je net tijdens die vergadering bijna in slaap viel, zit je nu op je knieën over te geven in het toilet. Ja, werken tijdens je zwangerschap kan erg lastig zijn. Zeker als je veel last hebt van zwangerschapssymptomen, die je ook nog eens probeert te verbergen.

Als je veel misselijk bent, vaker ziek thuis blijft of heel erg vermoeid bent, is het slim om je werk tijdig in te lichten over je zwangerschap. Je collega’s zullen wat geduldiger en meer begripvol zijn als ze je situatie weten.

Wettelijk gezien hoef je pas drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat, te vertellen op je werk dat je zwanger bent. Maar eigenlijk geldt: hoe eerder je het vertelt, hoe beter. Je hebt namelijk ook rechten op werk als je zwanger bent, maar die gelden natuurlijk pas als je het ook daadwerkelijk verteld hebt.

LEES OOK: 10 dingen die je op het werk meemaakt als je zwanger bent

Vertel het je baas als eerst

Goed, op tijd vertellen dus, maar hoe pak je die zwangerschapsaankondiging op werk aan? Hoe graag je het je work wife ook wil vertellen, zorg dat je baas als eerste op de hoogte is van je zwangerschap.

Natuurlijk zal je baas het minst blij zijn van al je collega’s dat er een kleine op komst is, waardoor het gesprek ook voor zenuwen kan zorgen. Maar zodra jij het je baas hebt verteld, kan je samen met hem of haar vervanging zoeken tijdens je verlof of andere oplossingen bedenken. Dat scheelt weer stress en dat is goed voor jou én de baby.

Het staat bovendien niet echt professioneel als je collega’s met een opmerking of inside joke verklappen dat jij zwanger bent. Kortom: alleen maar redenen om eerst bij je baas aan te kloppen.

LEES OOK: 7 leuke manieren om te vertellen dat je zwanger bent op je werk

Het nieuws aan je collega’s vertellen

Dan is het tijd om het goede nieuws aan je collega’s te vertellen. Als je in een groter bedrijf werkt, is het leuk om bijvoorbeeld roze en blauwe snoepjes te trakteren. Of bagels met een briefje ‘Dit is het enige wat mijn baby me nog laat eten’.

Wel is het belangrijk om het je directe collega’s face-to-face te vertellen. Overleg met je manager wanneer je dit het beste kan doen. Heb je bijvoorbeeld elke week een meeting met het team? Dan is dat een goed moment om het goede nieuws aan te kondigen.

Meer over het werkende leven als moeder? Bekijk dan ook eens ons zusje WorkJuice, over carrière en persoonlijke groei.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo vertel je op werk dat je zwanger bent
Sluiten