Het is Wereld Borstvoeding Week: 6x borstvoedingsvriendelijke initiatieven

Het is Wereld Borstvoeding Week! Het thema van deze borstvoedingsweek is ‘samen sterk voor borstvoeding’. Speciaal hiervoor zetten wij een aantal borstvoedingsvriendelijke initiatieven uit binnen- en buitenland op een rijtje.

1. Borstvoedingsvriendelijke gemeente

Dit is een initiatief van het Voedingscentrum. Zodat moeders op zoveel mogelijk plekken op hun gemak hun kind borstvoeding kunnen geven. Het beeldmerk ‘voeden kan hier’, staat bij de ingang van openbare plekken waar dit mogelijk is. Denk aan de horeca, attractieparken zwembaden en zorginstellingen. Als een gemeente genoeg van deze beeldmerken heeft, krijgt het de titel borstvoedingsvriendelijke gemeente. Om deze titel te krijgen moet er wel minimaal 1 borstvriendelijke locatie per 50 pasgeboren baby’s zijn. Check hier of er een borstvoedingsvriendelijke locatie bij jou in de buurt te vinden is.

2. Borstvoedende paspop

In Colombia weten ze wel hoe ze het taboe omtrent borstvoeding in het openbaar moeten doorbreken: met de borstvoedende paspop. Een winkelcentrum in Columbia steunt hiermee alle moeders die hun baby in het openbaar willen voeden.

Ya hay muchas tiendas que están apoyando la iniciativa #amigosdelalactancia y este 25 de abril @parquelacolinacc se declarará 100% amigable con la lactancia. ¡No te lo pierdas!

A post shared by #AmigosDeLaLactancia (@amigoslactancia) on

3. Speciale boodschap voor moeders die in het openbaar borstvoeding geven

Ons zusje Froot vond dit borstvoedingsvriendelijke bordje dat bij een café Willows in Sydney hangt.
borstvoeding
Vrij vertaald staat er: ‘Borstvoedende moeders: kom binnen voor een gratis kop thee als je even een pitstop moet maken. Je hoeft niet verplicht eten te bestellen. En je hoeft niet toestemming te vragen om borstvoeding te geven. Relax alsjeblieft 🙂 – Willows’

LEES OOK: 9 handige hacks vor moeders die borstvoeeding geven

4. Borstvoedende Barbie

Na de Barbie bruid, de Barbie prinses en de Barbie die haar baby flesvoeding geeft, is er nu ook een borstvoedende Barbie. Ze is de creatie van Amerikaanse mama Betty Strachan die hiermee een einde wil maken van het stigma rondom borstvoeding. Daarnaast hoopt Betty dat deze speciale Barbie jonge meiden iets leert over het moederschap. Je ziet de Barbie – die borstvoeding geeft – hier.

5. Kartonnen borden van moeders die borstvoeding geven

De overheid in de Canadese stad Ontario kartonnen borden neer van moeders die hun kind borstvoeding geven. De borden worden in cafés en restaurants geplaatst, om mensen te laten wennen aan het beeld. Met deze campagne wil Canada dat vrouwen zich overal veilig voelen om borstvoeding te geven. Lees er hier meer over.

6. Borstvoedingscafé

Door ons hele land zijn er verschillende borstvoedingscafé en mamacafés te vinden. Ze verschillen wel in opzet; zo zijn er cafés die vooral een informatiebijeenkomst zijn waar je vragen kunt stellen aan een lactatiedeskundigen. Maar er zijn ook ‘echte’ cafés die babyvriendelijk en kindvriendelijk zijn, met een speelhoek en de mogelijkheid om daar gewoon vrij borstvoeding te geven. Zo heb je toch een plek waar je gezellig af kunt spreken met vriendinnen of andere mama’s en niet hoeft te stressen dat je de baby bij je hebt.

Verandering van spijs doet eten, maar verandering van houding ook! Met deze 8 houdingen heb je wat afwisseling tijdens het borstvoeding geven.

Ken jij nog meer steengoede borstvoedings initiatieven? Vertel het ons op Facebook.

Reageer op artikel:
Het is Wereld Borstvoeding Week: 6x borstvoedingsvriendelijke initiatieven
Sluiten