De baby 5 apr 2018 Janne Vogel

10 x dingen die je moet weten over vernix (dat witte, vettige laagje op de huid van je baby)

Baby’s zijn bij de geboorte vaak bedekt met een vettig, wit laagje. Dit laagje op de huid heet vernix. Niet heel fotogeniek, maar o zo belangrijk. Het heeft namelijk meerdere belangrijke functies.

Voor je je baby direct schoonveegt na de geboorte zijn er een aantal dingen die je moet weten. We zetten de feiten over vernix voor je op een rijtje.

1. Het biedt bescherming

Het huidje van je baby ontwikkelt zich in de baarmoeder en is daarom bedekt met een dik, wit, kaasachtig laagje. Officieel vernix caseosa genaamd. (Vernix is Latijn voor vernis, caseosa betekent kaas. Erg letterlijk.) Het laagje beschermt het tedere huidje in de buik tegen de ammoniakzuren in het vruchtwater en helpt infecties te voorkomen.

2. Het is een moisturizer

Ja, écht. Niet Zwitsal maar vernix is je baby’s eerste schoonheidsproduct. De dikke substantie zorgt ervoor dat het huidje soepel blijft en niet uitdroogt door de ammoniakzuren waar hij in de baarmoeder aan wordt blootgesteld. Zonder dit vettige laagje zou je baby er érg gerimpeld uitzien bij de geboorte en kwam het begrip ‘babyhuidje’ waarschijnlijk niet voor in onze vocabulaire.

3. Vernix dient als een soort glijmiddel

Het glibberige goedje zorgt ervoor dat je baby iets makkelijker ter wereld komt. Want je moet er toch niet aan denken dat hij kurkdroog is voor de bevalling.

4. Het is zijn eerste dekentje

Het kazige laagje houdt je baby warm. Het isoleert zijn lichaampje en zorgt voor een goede, comfortabele temperatuur in de baarmoeder.

5. Het is menselijk

Mensen zijn de enige dieren die baby’s krijgen bedekt in een laagje vernix. Toch even leuk om te weten.

LEES OOK: De huid van je baby verzorgen en beschermen, zo doe je dat!

6. Het dempt geluid

Je kleintje kan jouw stem horen rond week 25, maar het geluid wordt behoorlijk gedempt door het vette laagje waarmee zijn oren zijn bedekt.

7. Soms zit het er niet

Wordt jouw baby’tje volledig schoon geboren? Schrik niet. Hoe langer de zwangerschap duurt, hoe minder van het goedje er aanwezig is. Baby’s die te laat worden geboren hebben vaak bijvoorbeeld nauwelijks meer vernix op hun lichaam. Het smeer wordt in het derde trimester gevormd en naarmate de weken verstrijken steeds meer opgenomen in de huid.

8. Laat het zitten!

Dat je de neiging hebt om de vernix zo snel mogelijk weg te vegen is meer dan normaal, maar The World Health Organization raadt aan het laagje na de bevalling nog 24 uur te laten zitten. Het vernix-laagje is namelijk ontzettend hygiënisch, en krijgt na een aantal uur een antibacteriële werking die goed is voor je baby.

9. Het is niet altijd wit

Als het vernix niet de verwachte crème witte kleur heeft maar een beetje geel-bruinig of groen is, is de kans groot dat je baby al voor de eerste keer heeft gepoept. En ehm, dit type vernix mag je van ons gelijk wegvegen.

10. Het gaat in plooitjes zitten

Wees niet verbaasd als je na zo’n twee weken nog steeds af en toe wat vernix aantreft. In een luier of rompertje, bijvoorbeeld. Je baby is inmiddels al tien keer gewassen, maar het vettige laagje verstopt zich vaak nog weken in de huidplooien.

Parents.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 x dingen die je moet weten over vernix (dat witte, vettige laagje op de huid van je baby)
Sluiten