Weeën: dit is wat het zijn en hoe je ze kunt herkennen

Misschien heb je het al eens meegemaakt of misschien ga je het voor het eerst beleven: weeën zijn op zijn zachtst gezegd een hel. Ze worden veroorzaakt door de baarmoederspier die samentrekt. Door de samentrekking wordt je baby naar buiten gedrukt. Maar hoe herken je de weeën nou precies?

Door de weeën gaat je baarmoedermond steeds verder opengaat en zo kan je baby naar buiten komen. Niemand kan goed uitleggen hoe de weeën precies voelen, maar veel vrouwen herkennen ze direct als de bevalling zo ver is. Wel is het goed om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende soorten. Zo ben je in ieder geval voorbereid als je kleintje zich aandient om ter wereld te komen.

LEES OOK: Dit is waarom in de rugligging bevallen eigenlijk heel gek is

De voorweeën

Als je gaat bevallen is het goed om te oefenen wat je moet doen als je de weeën op voelt komen. Ze beginnen meestal al in de zesde week van je zwangerschap, maar gelukkig voel je ze dan nog niet. In de laatste weken van je zwangerschap kun je ze wel al voelen. Deze weeën worden Braxton Hicks-weeën genoemd en je buik voelt dan plotseling hard en gespannen aan. Ook krijgen veel vrouwen last van de zogeheten oefenweeën. Deze komen meestal ‘s nachts op, omdat dan je baarmoeder het meest actief is. Meestal gaan deze oefenweeën behoorlijk snel weer voorbij.

Echte weeën

De echte weeën beginnen in de uren voor de bevalling. Ze duren aan het begin nog ongeveer een halve minuut en er zitten 5 tot 10 minuten tussen de weeën in. Daarna worden ze steeds heftiger en duren ze ook langer. Daarna komen de ontsluitingsweeën. Deze duren een minuut tot anderhalve minuut lang en komen rond de 4 a 5 minuten weer terug. Als deze fase begint, wordt het tijd om je verloskundige te bellen. Zij zal vanaf dan de ontsluiting in de gaten te houden. Tijdens de laatste centimeters beginnen de persweeën; de weeën die je het gevoel geven dat je moet persen. Deze zijn heftigst een meest pijnlijk, maar zorgen uiteindelijk wel voor de geboorte van je kindje.

Naweeën

Na de geboorte komen ze meestal weer eventjes terug, zodat de placenta ook ter wereld kan komen. Als de placenta dan ook geboren is, kun je last krijgen van de naweeën. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder weer haar normale vorm aanneemt. En hoe meer bevallingen vrouwen hebben gehad, hoe meer last ze doorgaans hebben van naweeën.

LEES OOK: Strippen om de bevalling op te wekken: hoe werkt het?

Hoe herken je ze?

Naast dat ze natuurlijk pijn doen, kun je ze aan de volgende dingen echt herkennen:

  • Ze komen steeds sneller achter elkaar. De tijd er tussen wordt ook steeds korter
  • Ze gaan steeds langer duren
  • De pijn wordt steeds heviger en elke wee lijkt erger dan de vorige
  • De pijn vermindert net door een andere houding aan te nemen
  • De weeën voel je in je buik, onderrug of bovenbenen
Reageer op artikel:
Weeën: dit is wat het zijn en hoe je ze kunt herkennen
Sluiten