De baby 15 nov 2018 Sterre Touw

Waarschuwing: gebruik dit ‘onschuldige’ verzorgingsartikel niet voor je baby (artsadvies)

We gebruiken ze allemaal wel eens; of we halen er onze make-up mee weg of we gebruiken ze voor onze oren. Sommige mensen zijn er zelfs verslaafd aan. Toch kan het gebruik van wattenstaafjes voor baby’s gevaarlijk zijn. Zo gevaarlijk dat baby’s er regelmatig mee op de eerste hulp belanden.

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Pediatrics, toonde aan dat er in Amerika van 1990 tot 2010 meer dan 263.000(!) kinderen werden behandeld op de spoedeisende hulp door de gevolgen veroorzaakt door een wattenstaafje.

LEES OOK: Wedden dat jij je baby nog nooit op deze manier gebadderd hebt?

Wattenstaafjes bij baby’s

De kindjes kwamen terecht bij de eerste hulp voor onder andere ontstekingen en trommelvliesperforatie. Ook kwam het regelmatig voor dat een wattenstaafje vast bleef zitten in de gehoorgang van de kindjes. Mensen denken vaak dat door het oorsmeer te verwijderen met wattenstaafjes, ze voorkomen dat het oorsmeer allemaal opgestapeld wordt. Maar eigenlijk duw je het oorsmeer alleen maar dieper je oor in, waardoor het oorsmeer juist dieper het oor ingaat. Bij baby’s kan dit sneller zorgen voor een oorontsteking of schade aan de trommelvliezen. Dat kan resulteren in gehoorverlies, duizeligheid of pijn.

baby wattenstaafjes

LEES OOK: De huid van je baby verzorgen en beschermen, zo doe je dat!

Hoe dan wel?

Eigenlijk hoef je de oortjes van je baby niet schoon te maken. Oorsmeer is namelijk een natuurlijke beschermer voor het trommelvlies en houdt infecties buiten het oor. Als je de buitenkant van het oor of de oorschelp wil schoonmaken, kun je dit doen met speciale baby-wattenstaafjes. Die zijn dikker, waardoor je echt alleen de buitenkant schoonmaakt en niet dieper in het oor komt. Ook is het handig om ze nat te maken met water of olie, zodat je niet te vaak door het oor heen hoeft te halen. Zorg dus ten alle tijden dat je geen normale wattenstaafjes gebruikt. Je baby heeft zijn oorsmeer namelijk gewoon nodig.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarschuwing: gebruik dit ‘onschuldige’ verzorgingsartikel niet voor je baby (artsadvies)
Sluiten