Heftig, maar mooi: afscheid nemen na een miskraam met de watermethode

Daphne de Groot 11 dec 2017 De mama

Als je in de buik al afscheid moet nemen van je baby, is het vaak moeilijk om een goede afsluiting te vinden. Je hebt je baby nooit vast kunnen houden, geen foto’s of herinneringen. Je weet zelfs niet hoe zijn huiltje klonk. De watermethode is een manier om je kleintje nog eventjes bij je te houden. Hierbij wordt de baby (tot zwangerschapsweek 22) in koud water gelegd. 

Ilona Tiemens – van Putten is verloskundige, arts en ervaringsdeskundige en heeft de methode in Nederland op de kaart gezet. Na twee gezonde kinderen, verloren zij en haar man drie keer een kindje voor de zestiende week van de zwangerschap. Op die manier kwamen ze in aanraking met de methode, die in Nederland nog niet vaak werd toegepast.

De watermethode

Tot nu toe wordt de baby vaak nog in een kistje of mandje gelegd. De kleur van de baby wordt op deze manier alleen snel steeds donkerder. Ook kan het kindje gaan vervormen. Om deze reden mogen ouders het kindje al snel niet meer aanraken. Het verschil wat Ilona laat zien met deze methode is immens. Wanneer een baby in koud water gelegd wordt, vindt de verkleuring minder snel plaats. Ook vervormd het kindje niet. Dat maakt het een mooie manier voor ouders om afscheid te nemen.

Opbaring

Eigenlijk is de watermethode dus gewoon een manier om je kind nog thuis op te baren, voor de begrafenis plaatsvindt. Het beste kun je hiervoor een doorzichtig plastic bakje gebruiken, met een deksel. Op die manier kunnen er bijzondere foto’s gemaakt worden, bijvoorbeeld van de piepkleine handjes en voetjes. Met deze methode is het namelijk ook mogelijk om je kindje eventjes uit het water te halen. Wanneer het water wat warmer wordt kan het een weeïge geur krijgen en troebel worden. Regelmatig bijvullen met koud water lost dit op. Eventueel kunnen er ijsblokjes aan het water toegevoegd worden. Sommige ouders zetten het bakje ʻs nachts in de koelkast.

LEES OOK: Dit kun je beter niet zeggen tegen iemand die een miskraam heeft meegemaakt

Taboe

Bij wie geen miskraam of bewust geplande vroeggeboorte heeft meegemaakt, kan een watergeboorte wat morbide in de oren klinken, maar Ilona’s collega’s zijn juist enthousiast over de methode. ‘Gynaecologen in het ziekenhuis waren oprecht onder de indruk van het effect. Nergens ter wereld werd in de wetenschappelijke literatuur aandacht besteed aan de watermethode. Daarom besloot ik zelf een stuk te schrijven. Tot mijn verbazing werd mijn artikel over de watermethode direct gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie’, zegt Ilona in het Leidsch Dagblad.

Na de plaatsing in het vaktijdschrift kreeg Ilona weer positieve reacties. Om meer bekendheid te geven aan de watermethode, is zij daarom een website gestart: watermethode.nl. Ze hoopt dat hiermee het taboe wordt doorbroken en overleden baby’s niet langer worden ‘weggemoffeld’. Ilona: ‘Ook als je kindje niet blijft leven, ben je er emotioneel mee verbonden. Bovendien ben je gewoon trots op dat kleintje. En dat wil je graag met anderen delen. Dankzij de watermethode lukt dat beter. Het is zo mooi om er met elkaar naar te kijken. Afscheid nemen moet je immers samen doen.’

Ervaringen

Op de website delen een aantal moeders hun ervaringen. Zoals Chrissy van Rijn, die na 16 weken haar tweeling verloor: ‘Wat een geluk hadden wij dat we ‘toevallig’ met de watermethode werden geconfronteerd. Aan meelevende familie en vrienden konden we mooie foto’s laten zien van die kindjes waar we tóch trots op waren en graag over wilden praten. Ook dat heeft ons zo gesteund. Een ieder was diep onder de indruk van de foto’s, men vond ze prachtig en wat doet dat je goed om te horen als jij deze kindjes ter wereld hebt gebracht.

Al langere tijd kunnen wij inmiddels zeggen dat dit verlies een plekje heeft gekregen en de watermethode heeft daar voor mijn gevoel een hele belangrijke rol in gespeeld. Op de dag zelf maar ook in de periode daarna hebben de prachtige beelden van de kindjes in water me ontzettend gesteund. Dat zijn nu ook de herinneringen die ik heb aan dit afscheid. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik zulke mooie plaatjes op mijn netvlies heb als ik aan deze droevige gebeurtenis terugdenk.’

Ook interessant: Onderzoekers zijn er mogelijk achter wat stilgeboorte veroorzaakt.

Leidsch Dagblad

Reageer op artikel:
Heftig, maar mooi: afscheid nemen na een miskraam met de watermethode
Sluiten