Wat ziet een baby: Dit is het moment waarop je baby gezichten gaat herkennen

Soraya Vogelaar 28 apr 2017 De baby

Opeens is daar die glimlach wanneer je even in het wiegje kijkt. Wat ziet een baby nu eigenlijk al wel en niet. Herkent je baby nou je gezicht of registreert ‘ie gewoon een beweging? Dit onderzoek laat zien wat er op welke leeftijd met het gezichtsvermogen van je baby gebeurt.

Het onderzoek werd al een tijdje terug gepubliceerd in ‘The Journal Of Vision’. Het laat zonder meer zien hoe sterk de gezichtsherkenning van jonge baby’s al is.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werd een groep van zeventien baby’s tussen de vier en zes maanden oud getest. Met een computersysteem werd geregistreerd hoe de baby’s reageerden op verschillende plaatjes. Dit waren foto’s van gezichten en plaatjes van objecten, zoals fruit. Een deel van de beelden werd expres vervormd om zo de herkenning lastiger te maken. De resultaten van de baby’s werden vergeleken met die van de tests met volwassenen en wat blijkt? Baby’s kunnen al gezichten herkennen nog voordat ze andere objecten duidelijk zien. Hun mate van gezichtsherkenning tussen de vier en zes maanden oud staat vrijwel gelijk aan dat van volwassenen.

LEES OOK: 10 bijzondere dingen die je baby doet in de baarmoeder

baby gezicht herkennen

Kiekeboe

Naast dit onderzoek zeggen andere wetenschappers dat baby’s vanaf zeven maanden oud al doorhebben waar iets of iemand is. Denk aan het spelletje kiekeboe: ook al  houd je je handen voor je gezicht, de baby weet echt wel dat je er nog bent. De kleine is dus al op jonge leeftijd hartstikke slim! En niet voor de gek te houden.

Wat zien een baby nog meer door zijn mooie grote kijkers? Volgens onderzoek kunnen baby’s gezichtsuitdrukkingen van elkaar onderscheiden.

Reageer op artikel:
Wat ziet een baby: Dit is het moment waarop je baby gezichten gaat herkennen
Sluiten