Dit kun je beter niet zeggen tegen iemand die een miskraam heeft meegemaakt

Afgelopen zomer heeft een Britse stichting, The Miscarriage Association, een krachtige campagne in het leven geroepen. In de campagne delen ouders die een miskraam doormaakten wat je in zo’n geval beter niet – en juist wél tegen iemand moet zeggen.

Om mensen te steunen die een miskraam doormaakten, bedacht de stichting de #SimplySay campagne. Ze vroegen daarvoor deelnemers om foto’s te delen van een papier met daarop de pijnlijkste woorden die ze te horen kregen na een miskraam. Daarbij vroeg de stichting mensen ook mensen op te schrijven welke woorden juist wel behulpzaam zijn. De behulpzame woorden gaan gepaard met #say, de pijnlijke woorden met #dontsay.

Reacties

‘We werken eraan om mensen die een miskraam meemaakten aan te moedigen erover te praten. Toen ontdekten we dat veel mensen besluiten er niet over te praten vanwege de reacties die ze kregen’, zegt een woordvoerder van de stichting.

LEES OOK: Actrice uit The Big Bang Theory schrijft hoe het is om weer zwanger te zijn na een miskraam

Angst

Dat werkt twee kanten op, want veel mensen durven er niet over te beginnen uit angst precies het verkeerde te zeggen. ‘En dat gebeurt dus ook, hoewel die mensen vaak de beste intenties hebben. We proberen dat te verbeteren. Met de Simply Say-campagne moedigen we mensen aan na te denken over wat je kan zeggen en wat je beter kan vermijden.’

Kans grijpen

En met succes: de campagne werd wereldwijd opgepikt. ‘Sommige mensen vertelden dat door hun verhaal te delen op Facebook ze in contact kwamen met Facebook-vrienden die vertelden dat ze ook een miskraam hadden meegemaakt, en dat zorgde weer voor nieuwe banden en steun. De mensen die meeden – zowel mannen als vrouwen – vertelden dat ze dankbaar waren hun onuitgesproken gevoelens te delen. Ze willen allemaal de kans grijpen om te zeggen: dit hebben we nodig, dit helpt.’

Dat zag er als volgt uit:

miskraam

Deze therapeut vertelt wat ze leerde van koppels die een miskraam doormaakten.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Huffington Post

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit kun je beter niet zeggen tegen iemand die een miskraam heeft meegemaakt
Sluiten