Nienke: ‘Dit is voor mij het moederschap’

Nienke Magnin 26 mrt 2017 De baby

Al lees je ‘Oei, ik groei’ of elk ander boek dat op een eerlijke, dan wel hilarische manier over het ouderschap vertelt van voren naar achteren. Al ben je kraamverpleegster, verloskundige of gynaecoloog. Al doe je een pufcursus, een ouderschapscursus en is je huis volledig ingericht voor de baby die binnenkort geboren zal worden. Al ben je tot in de puntjes voorbereid op alles dat komen gaat, dan nog steeds ben je totáál niet voorbereid op wat er komen gaat.

En dan heb ik het dus niet over de slapeloze nachten die je je van tevoren natuurlijk nauwelijks kunt voorstellen. De huiluurtjes die soms tot waanzin drijven. De poepexplosies in de gordijnen en de monden vol teruggegeven melk op je schoongestreken blouse.

Dan heb ik het niet over de pijn die borstvoeding soms kan doen. Het herstel van een bevalling dat veel langer kan duren en veel pijnlijker kan zijn dan je ooit bedacht kon hebben. Dan heb ik het niet over het feit dat je niet meer even snel naar de supermarkt kan, naar de sportschool of alleen al naar de brievenbus. Dan heb ik het niet over het feit dat je de komende tijd veel meer aan huis gebonden zal zijn dan je ooit had gepland.

En ik heb het ook niet over het feit dat je lijf verandert. Dat je minder energie zal hebben. Een minder mooie buik dan voorheen. Dat jouw zwangerschap en bevalling voor altijd onderdeel zullen blijven van je lichaam en dat er een grote kans is dat je lijf nooit meer zo perfect zal zijn als het was.

LEES OOK: 12x awkward momenten die elke kersverse moeder herkent

Het moederschap

Waar ik het dan wel over heb? Over het moederschap. Over het moederschap, dat zo ontzettend veel meer zal zijn dan poepluiers en slapeloze nachten. Over het moederschap dat je leven zoveel meer op zijn kop zal zetten dan de bergen aan vieze was gaan doen. Over het moederschap dat je van je tenen tot je kruin zal laten exploderen van een liefde, die je nooit eerder hebt gekend.

Ik heb het over het oergevoel dat zich in je openbaart op het moment dat jouw baby voor het eerst op je buik ligt. Een beschermingsdrang, die zich aan je opdringt vanaf het moment dat je voor het eerst over de zachte haartjes op het hoofd van jouw kind aait. Over liefde, die je nooit gekend hebt, nooit gevoeld hebt en die je de wereld voor altijd met andere ogen zullen laten bekijken. Voor altijd vanaf plek twee. Omdat plek een vanaf nu bezet is voor dat bolletje baby in je armen. Voor jouw kind. Jouw alles en echt helemaal niets minder dan dat.

Ik heb het over de emoties die bij die nieuwe liefde komen kijken. Die je ziel veranderen. Die ervoor zorgen dat je nooit meer compleet zorgeloos bent. Die het onrecht in de wereld tegen kinderen niet meer kunnen aanzien. Die je wekenlang van slag kunnen laten zijn om een Syrische peuter aangespoeld op het strand.

LEES OOK: Lieve Baby.. ‘Natuurlijk durf je dat!’

Ik heb het over het schuldgevoel dat vanaf nu aan je zal knagen. Om niets. Om naar je werk gaan. Of een weekendje weg. Om te weinig knuffels, een koekje, teveel tv of te weinig tijd.

Ik heb het over het feit dat je een kind van drie soms wel achter het behang kan plakken. Een kind van drie nota bene, waarvan je een time-out nodig hebt, waar je soms zelfs tegen gilt, om je daarna natuurlijk weer meteen schuldig te voelen.

Ik heb het over de leeuw die je wordt, wakend over het geluk van jouw kind

Ik heb het over trots zijn op de stomste dingen. Een lachje, een tandje dat doorkomt, of een zwemdiploma. Van een plasje op de wc tot fietsen zonder zijwieltjes, het maakt je trotser dan alles wat je zelf in het leven hebt bereikt.

Ik heb het over de leeuw die je wordt, wakend over het geluk van jouw kind. Ik heb het over de emotionele draak die je wordt, met tranen in je ogen genietend van de kerstviering van de crèche, waarbij jouw kind het best acterende ezeltje van de wereld is dat je ooit hebt gezien. Ook al is ‘ie de kont.

Het mooiste en het engste

Met jouw baby begint jouw moederschap en met het moederschap verandert je leven. Het wordt het mooiste dat je ooit is overkomen en ook het engste. Het wordt het beste dat je ooit is overkomen, het belangrijkste en bijzonderste, maar je zal nooit meer zorgeloos zijn. Het wordt het gelukkigste, maar ook het moeilijkste. Met een enorme zwakke plek voor altijd in je lijf gevangen. Het wordt vasthouden tot je moet loslaten. Laten vliegen, terwijl de riempjes nog niet vast zitten. Laten gaan als je er nog niet klaar voor bent. En geloof me, echt klaar zal je er nooit voor zijn.

Dat allesoverstijgende gevoel dat het het allemaal waard maakt

Als ik iets niet in een boek had kunnen lezen, toen ik me voorbereidde op de geboorte van mijn kinderen, als iemand me iets niets had kunnen vertellen over het krijgen van een kind, dan was het dit. Dit allesoverstijgende gevoel dat mij voor eeuwig op de tweede plaats zette. Dat me alle slapeloze nachten, alle poepluiers, alle pijn en vermoeidheid onmiddellijk weer liet vergeten en dat me voor alles tien keer zoveel terug gaf. Honderd keer. Dat allesoverstijgende gevoel dat het het allemaal waard maakt, van gillend achter het behang tot de beste knuffel van de wereld, dat is voor mij het moederschap.

Een ode aan het moederschap duikt steeds weer op online en is al meerdere keren viral gegaan. Wij snappen wel waarom, je leest het hier.

Reageer op artikel:
Nienke: ‘Dit is voor mij het moederschap’
Sluiten