Wil je kinderen, maar blijf je uitstellen? Dit is wat je tegenhoudt om zwanger te worden

Het is altijd al je droom geweest om de mama te worden van zo’n schattig, vrolijk baby’tje. Je droomt af en toe dat je vijf kinderen hebt, je kijkt vertederd in elke kinderwagen dat je tegenkomt en hebt stiekem al een hele baby-uitzet bij elkaar geraapt. En tóch slik je nog steeds de pil. Dit is misschien wat je tegenhoudt om zwanger te worden.

Je wilt je opleiding afmaken

De eerste studie was niks voor jou, de tweede eigenlijk ook niet, en toen deed je ook nog eens een jaar langer over je bachelor omdat je te veel feestte. Als resultaat ben je nog steeds aan het studeren op je 25e, ook al had je op deze leeftijd eigenlijk allang kinderen gewild. Hoewel het zeker niet onmogelijk is om nog te studeren als je al een kindje hebt, is het ook weer niet heel handig. Daarom wachten veel vrouwen liever tot ze wel dat felbegeerde papiertje op zak hebben.

LEES OOK: 7 dingen die je denkt als je zwanger naar het zwembad gaat

Je wilt eerst financiële zekerheid

Hoe schattig baby’s ook zijn, stiekem kosten die lieve glimlachjes ons een rib uit ons lijf (dat we er graag voor over hebben, maar toch). Volgens het Nibud kost alleen al de baby-uitzet (kinderkamer, kleertjes, etc.) honderden euro’s, en dat is nog zonder de luiers (gemiddeld 24 euro per maand) en zelfs zonder de kinderstoel, autostoeltje en kinderwagen. Grote kans dus dat je een beetje financiële zekerheid wilt voor je aan kinderen begint; vooral in onze onzekere economie wacht je misschien eerst op een vast inkomen.

Je ouders zijn gescheiden

Een scheiding van je ouders is nou eenmaal niet iets wat je in de koude kleren gaat zitten, en de kans is dan ook groot dat je niet al te leuke herinneringen hebt aan die tijd. Toch kan het onbewust meer invloed op je hebben dan je denkt. Het blijkt namelijk dat kinderen van gescheiden ouders zelf óók langer wachten met het binden aan een partner, en dus al zeker met trouwen en kinderen krijgen.

Misschien ben je bang dat jouw relatie ook verslechtert als je kinderen krijgt, en stel je het daarom uit. Dat kan inderdaad inderdaad gebeuren, maar je relatie kan juist ook verbeteren.

LEES OOK: Ja het kan: verslaafd zijn aan zwangerschaptesten

Je laat je beïnvloeden door je omgeving

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland kinderen krijgen, is 29,8 jaar. Wil jij eigenlijk al vijf jaar eerder stoppen met anticonceptie, dan laat je je misschien tegenhouden door het vooruitzicht dat jij en je vriendinnen niet meer in dezelfde levensfase zullen zitten, of dat je kinderen veel ouder zullen zijn dan hun neefjes en nichtjes. Ons advies: niks van aantrekken.

Psychology Today

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wil je kinderen, maar blijf je uitstellen? Dit is wat je tegenhoudt om zwanger te worden
Sluiten