De mama 6 okt 2017 Florine Duif

Wat is ontzwangeren? En vooral: hoe lang duurt dat?!

Ben je net 9 maanden zwanger geweest, breekt er een nieuwe periode aan: die van ontzwangeren. Je lichaam moet herstellen van de zwangerschap. Maar, wat is dat nou eigenlijk, dat ontzwangeren. En: hoe lang duurt zoiets?

Moeder worden is zonder twijfel een life changer. De hormonen gieren door je lijf. Je hebt net een hel van een prestatie geleverd en aan slapen kom je niet meer echt toe. Nee, direct de oude ben je zeker niet. Dat heeft tijd nodig.

Lichamelijk ontzwangeren

Ten eerste: organen die bij je zwangerschap en bevalling zijn betrokken, moeten herstellen. Terug in de oude staat! Zo moet je vagina weer de juiste vorm aannemen. Je baarmoeder krimpt en je buikspieren gaan back in shape. Hoe lang dit duurt, is bij iedereen verschillend. Maar trek er ongeveer een half jaar tot een jaar voor uit voordat je volledig de oude bent.

Na zo’n 6 weken is je baarmoeder in ieder geval al terug in formaat en is de wond van de placenta zo goed als geheeld. Tot die tijd kun je krampen ervaren en wondwocht verliezen. Het ruikt een beetje zoetig en heel smakelijk is het niet. Maar als je het daar beneden goed schoon houdt, is er weinig aan de hand. Veel vrouwen vinden het tijdens deze periode niet fijn om seks te hebben. Logisch.

Weg met die hormonen

De extra oestrogenen en progesteron nemen ondertussen langzaam afscheid van je. Wist je dat je hormoonspiegel zelfs tijdelijk lager is dan vóór je bevalling? Wel maak je andere hormonen aan die de melkproductie stimuleren en zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder. Daardoor kun je last krijgen van lichamelijke klachten als:

– Rugpijn
– Haaruitval
– Hoofdpijn
– Een wiebelig bekken – net of je benen van elastiek hebt
– Uitgestelde menstruatie
– Duizeligheid
– Schildklierproblemen
– Slapeloosheid
– Geen zin in seks
– Obstipatie – bang zijn om te poepen na de bevalling

De meeste klachten verdwijnen vanzelf, maar mocht je het idee hebben dat er toch iets niet helemaal jofel is, neem dan contact op met je huisarts, fysio of verloskundige.

Geestelijk ontzwangeren

Dat lichamelijk ontzwangeren kan heftig zijn, maar de geestelijke kant is ook niet altijd mild. Veel vrouwen denken namelijk dat ze op een roze wolk moeten zitten. Blijft dat gevoel uit, dan voelen ze zich vaak schuldig. Nergens voor nodig. Bedenk maar dat het leven met een pasgeboren baby prachtig is, maar ook vermoeiend.

Is de kraamhulp eenmaal weg, dan moeten jullie het toch echt zelf doen. Stress, onzekerheid en verwarring zijn soms het gevolg. Dit in combinatie met hormonen is erg ingewikkeld. Hierdoor kun je:

– Vergeetachtig worden
– Concentratieproblemen krijgen
– Zo labiel als wat zijn
– Kraamtranen krijgen

Leg daarom de lat niet te hoog. Het is normaal om onzeker te zijn. Neem de tijd om je baby te leren kennen. Probeer zoveel mogelijk te rusten. Plan niet teveel op één dag. Heb je het idee dat je alleen maar binnen zit met baby? Kijk of je er even uit kunt gaan met partner of vriendinnen.

Feiten over ontzwangeren

Borstvoeding geven werkt als een tiet: wat calorieverbranding betreft dan. Je verbrandt zo’n 500 calorieën per dag. Niet alleen vrouwen ontzwangeren, ook je partner gaat een ontzwangeringsperiode door. Het is niet alleen voor jou, maar ook voor hen een complete verandering. Misschien niet op lichamelijk vlak, maar wel geestelijk.

Fabels

Dat borstvoeding als anticonceptie werkt, is absoluut een fabel. Uitkijken dus. Ook de gedachte dat je nu nooit meer zin in seks krijgt, klopt niet. Dat komt wel weer. Alleen vaak is het voor beide partijen spannend. Luister naar je lichaam en overhaast niks.
Maak je ook niet druk wanneer je niet meteen weer hetzelfde cijfer aantikt op de weegschaal als voor je zwangerschap. Er zijn vrouwen die inderdaad hun oude gewicht snel terug hebben. Gun je lichaam de tijd om te herstellen. Je hebt immers net een kind op de wereld gezet.

Komt nog bij dat 9 maanden op, 9 maanden af niet helemaal opgaat. Ontzwangeren duurt namelijk langer dan gedacht. 

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

de verloskundige.nlmedicaldailywebmd

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat is ontzwangeren? En vooral: hoe lang duurt dat?!
Sluiten