De mama 12 apr 2017 Soraya Vogelaar

Say what?! Deze geboortefoto wordt verguisd omdat de placenta te zien is

Zo mooi: het moment dat je als nieuwbakken ouder je baby na maanden voor het eerst in je armen kan houden. En dan wordt het ook nog eens prachtig vereeuwigd door de geboortefotograaf. De laatste was zelf ook tevreden over het resultaat en postte een foto van vader en kind online. Met gevolgen die ze niet had overzien.

Geboortefotograaf Lacey Barratt deelde dit kiekje op haar Facebookpagina, met het bijschrift: ‘Veilig in papa’s armen’. Het gaat op de foto om een lotusgeboorte. Dit betekent dat de ouders de navelstreng en dus de placenta, net zo lang aan de baby laten zitten tot deze helemaal is uitgedroogd. Lees hier hoe dit precies zit. Helaas kon niet iedereen op internet dit waarderen. Er volgden een bak negatieve reacties onder de post. Volgens de zuurpruimen zou de placenta die te zien is, de foto verpesten.

Birth shaming

Maar Lacey laat zich niet kisten door de reacties. Ze besluit van zich af te bijten in een nieuwe post of Facebook. Daarin zegt ze: ‘Ho. Ik accepteer jouw mening. Maar waag het niet om haatvolle birth shaming reacties achter te laten en het dan vrijheid van meningsuiting te noemen. Birth shaming zorgt ervoor dat moeders zich schamen of schuldig voelen voor hun eigen keuzes bij de bevalling.’ Ze wijst haar lezers op de impact die hun woorden kunnen hebben op nieuwbakken moeders. ‘Wanneer een moeder net bevallen is, maken dit soort uitspraken het verschil tussen het ervaren van een mooie roze wolk en een donkere tijd vol onzekere gevoelens. Een geweldige ervaring wordt zo in één klap pijnlijk negatief.’

LEES OOK: Mannen opgelet: zo voelt een bevalling dus echt

Jouw keuze

Door de bevallingsfoto’s te delen, wilde ze juist samen met de ouders laten zien hoe bevallingen er echt uitzien. ‘We willen tonen hoe gewone bevallingen eruit zien. Niet de versie die door Hollywood en sociale media is gecreëerd.’ De fotografe gaat verder: ‘Het maakt niet uit wat je doet met je placenta. Al eet je ‘m op, begraaf je ‘m of gooi je het weg als chemisch afval. Of je nu wel of niet de navelstreng meteen doorknipt. Het wordt tijd dat we als vrouwen een eenheid vormen. En dat we zeggen: dat heb je maar mooi voor elkaar gekregen, badass.’ Hear, hear!

De hele reactie van Lacey op Facebook:

De papa op deze foto hield dus rustig zijn baby vast. Maar sommige papa’s to be halen toch wat acties uit tijdens de bevalling. Dit zijn 10 gênante en briljante acties van mannen tijdens de bevalling.

Bron hoofdbeeld: Lacey Barratt Photography

Facebook Lacey Barrat

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Say what?! Deze geboortefoto wordt verguisd omdat de placenta te zien is
Sluiten