Zwanger 17 mei 2018 Marleen Staal

Wat de verschillende schopjes van de baby betekenen

Het eerste schopje vergeet je nooit meer. En de vele schopjes die nog volgen, wennen – hoe heerlijk zijn ze! – nooit. Behalve dat het natuurlijk hartstikke leuk is dat jouw enthousiaste zwemmer lekker beweegt, zeggen de schopjes van de baby nog veel meer.

Het eerste trimester

In de eerste weken heeft je baby het er maar druk mee. Je zal hem of haar nog niet voelen schoppen, want het lichaam is zich volop aan het ontwikkelen. De organen gaan groeien net zoals de spiertjes. Je baby kan steeds beter bewegen, maar daar zul jij nog niet erg veel van voelen. Je bent waarschijnlijk – maar hopelijk niet – ook veel te druk met je eigen zwangerschapskwaaltjes.

LEES OOK: 16 dingen die iedere vrouw denkt tijdens haar eerste trimester

Het tweede trimester

De eerste schopjes ga je voelen in je tweede trimester. Schoppen betekent niet dat je baby boos of ontevreden is. Sterker nog, het betekent dat de baby zich goed ontwikkelt.

Als je voor het eerst zwanger bent, is het niet zorgelijk dat je niet gelijk na de eerste drie maanden die kleine Dirk Kuyt in je buik trappen. Het kan zijn dat de baby een beetje lui is en langzamer op gang komt. De eerste echte flinke schopjes kunnen nog wel op zich laten wachten tot een week of 16.

Misschien dat je in het begin nog twijfelt of je nou een schopje voelde of dat er een scheet dwars zit, maar uiteindelijk leer je het verschil echt kennen. Wil je de baby goed voelen bewegen? Neem de tijd om even rustig te zitten. Hoe ontspannender jij bent, des te meer jij de baby voelt.

Het derde trimester

De bewegingen schieten in de laatste maanden van ‘oe, voelde ik nou een schopje?’ naar standje turbo. De bewegingen worden meer en de baby ontwikkelt nu zijn eigen slaapritme. Vooral in de middag en avond zal de baby actiever zijn, vooral wanneer het tijd is om te eten.

Over eten gespreken. De schopjes van de baby kunnen ook een indicatie zijn voor wat de baby wel of niet lekker vindt. Dat geldt voor eten, maar ook voor muziek bijvoorbeeld. Net zoals dat je baby wat stiller kan zijn als je in een drukke winkelstraat loopt en vervolgens driftig begint te trappen als je rustig op de bank zit.

Voel je hele krachtige schopjes? Dan heeft je baby misschien de hik. De baby ontwikkelt en oefent vooral zijn slik skills op dit moment in de zwangerschap. En net zoals bij ‘grote mensen’, krijg je daar dus soms de hik van.

LEES OOK: 7x tips voor een goede nachtrust in het derde trimester

De laatste loodjes

Je staat inmiddels op knappen. Dat voelt de baby ook, maar eigenlijk voel jij de baby nog het meest. Er is bijna geen ruimte meer om lekker vrij te bewegen. Gevalletje van een avocadopit door een rietje persen. Ruimte voor schopjes is er niet, dus in dit stadium zie je jouw kindje vooral veel wiebelen.

Ja zien ja, want je buikt beweegt tot Barbapapa-achtige proporties. Dat ziet er eng uit voor de buitenwereld, maar is helemaal normaal. Voel je vooral veel beweging en druk richting je ribben? Dan ligt je baby goed, met het hoofdje naar beneden en de beentjes richting je ribbenkast.

Rond de 32ste week is de baby actiever dan jijzelf tijdens een een gemiddeld spinninglesje. Hij rolt, schopt, draait er op los. Deze bewegingen gaan nog wel even door tot de laatste loodjes aanbreken. Dat de schopjes minder worden, is gebruikelijk. Er is gewoon niet veel plek om te schoppen. De bewegingen zouden wel gewoon door moeten blijven gaan, dus houd dit in de gaten.

Let op

Als je de baby al een tijdje niet meer voelt bewegen, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Schopjes tellen kan je helpen te weten wanneer je je zorgen moeten maken en wanneer niet.

Voel je niks? Drink wat water, ga op je zij liggen en tel gedurende een halfuur de bewegingen – hoe klein of groot ze ook zijn – van de baby. Voel je dan nog steeds niks, raadpleeg dan gelijk je huisarts.

Baby Gaga

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat de verschillende schopjes van de baby betekenen
Sluiten