De baby 17 aug 2018 wpk-admin

Wasbare luiers of wegwerpluiers? Alles wat je erover moet weten

Ergens weten we allemaal wel dat wegwerp-producten slecht zijn voor het milieu, maar de gevouwen luierdoeken die vast moet worden gezet met een veiligheidsspeld voelen ook weer als onpraktisch.

Maar hoe zit het nou eigenlijk met wegwerpluiers en wasbare luiers? Wat is het beste voor je kind, maar ook voor het milieu en je portemonnee?

Wegwerpluiers

Wegwerpluiers zijn gemaakt van houtpulp of papier en absorberende korrels van Polyacrylaat. Die korrels worden gemaakt van aardolie en voor de houtpulp zijn bomen nodig. Toch worden luiers steeds lichter gemaakt waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu.

Voordelen

Allereerst zijn wegwerpluiers vooral makkelijk: wanneer ze vies zijn gooi je ze weg en doe je je kleine een nieuwe om. Ook kan het zijn dat de opvang geen wasbare luiers gebruiken of verzorgers alleen wegwerpluiers gebruiken. Misschien heb je al weleens een wasbare luier geprobeerd maar lekte je kleine of vond je het te veel gedoe.

Nadelen

Doordat de korrels bestaan uit aardolie en bomen nodig zijn voor de houtpulp van wegwerpluiers, zijn ze niet goed voor het milieu. Wanneer je wasbare luiers wast op 60 graden én de droger gebruikt, is de uitstoot 1,5 keer lager dan van wegwerpluiers. Als we kijken naar de kosten, blijken wegwerpluiers ook duurder te zijn dan wasbare luiers. Wasbare luiers zijn in één keer een grote uitgave en dat kan afschrikken, maar over de tijd dat je kind luiers nodig heeft ben je meer kwijt aan wegwerpluiers. Wegwerpluiers kosten je gemiddeld €830,- (afhankelijk van welk merk en het gebruik natuurlijk) en wasbare luiers €830,-

Tips

Gebruik je wegwerpluiers en zit een switch naar wasbare luiers er nog niet in? Dan zijn er toch dingen die je kunt doen die beter zijn voor het milieu:

1. Spoel de poep door
Dit is eigenlijk best belangrijk. Wanneer je een vieze luier in de prullenbak legt en het wordt gestort, breekt poep af en ontstaat er een grote hoeveelheid giftige methaangas. Vooral als het ‘stevige’ poep is, is het makkelijk door te spoelen door het toilet, dan kun je daarna de luier in de prullenbak doen.

2. Gebruik geen luierzakken
Het gebruik van plastic luierzakken uit een hygiënisch oogpunt is verleidelijk, maar denk aan de opgesloten poepluier in een klein plastic zakje in nóg een plastic zak. Wanneer je tip 1 volgt en poep in de wc doorspoelt, zal het toch de wat slechte geur elimineren, en als het maar plas is, is het al helemaal geen probleem. In situaties waarin je wel een luierzak moet gebruiken (bijvoorbeeld als je niet in de buurt van een toilet bent of als de poep niet stevig is), kun je ook kiezen voor biologisch afbreekbare luierzakken.

3. Gebruik zwemluiers opnieuw
Wegwerp zwemluiers kun je gewoon opnieuw gebruiken – tenzij er in gepoept is. Even uitspoelen, laten drogen en opnieuw gebruiker zolang hij niet gaat scheuren.

4. Mix en match
Als je het wel ziet zitten om wasbare luiers te gebruiken, maar het niet full-time kan doen, overweeg dan om een combinatie van beide te gebruiken. Misschien een hydrofiele doek als luier wanneer je overdag thuis bent, en wegwerpluiers voor wanneer je onderweg bent en voor het slapen gaan. Elke wegwerpluier die je niet gebruikt is natuurlijk al een overwinning.

No plastic fantastic: zo gebruik je als gezin minder plastic

Wasbare luiers

Als je optelt hoeveel luiers je de afgelopen tijd hebt weggegooid, en toevoegt wat er allemaal voor nodig is geweest om het te produceren, dan is het toch best wel even slikken. Je kunt om die reden er voor kiezen om wasbare luiers te gaan gebruiken. Wasbare luiers zijn gemaakt van katoen, bamboe, hennep, fleece of synthetische materialen.

Voordelen

Je kiest voornamelijk voor wasbare luiers uit milieuoverwegingen, je gooit bij wasbare luiers alleen de inlegvellen weg. Ook qua kosten heeft het een groot voordeel, wegwerpluiers kosten je gemiddeld €830,- (afhankelijk van welk merk en het gebruik natuurlijk) en wasbare luiers €830,-. Ook wordt gezegd dat wanneer je wasbare luiers gebruikt, je kind sneller zindelijk wordt. Daarnaast heb je hele leuke soorten wasbare luiers, in allemaal kleuren en stofjes. Misschien wel het grootste voordeel: je hebt altijd luiers in huis.

Nadelen

Met wasbare luiers draai je natuurlijk misschien wel meer wasjes, en het komt ook nog eens bovenop alle wasjes die je al draait: dat kan als nadeel worden gezien. Daarnaast kun je niet zomaar alle vuile luiers maar in de was gooien, je moet eerst de poep verwijderen. Ook kan een wasbare luier een stuk lastig zijn wanneer je onderweg bent, omdat je dan natuurlijk met een vuile luier zit – helemaal vervelend als je kleine heeft gepoept en er geen plek is om de poep te verwijderen.

Tips

1. Schaf genoeg aan
Het is slim om ten minste 15-20 wasbare luiers aan te schaffen: dat is genoeg om ervoor te zorgen dat je niet 10 keer per dag een wasje hoeft te draaien.

2. Drogen in de zon
Laat de wasbare luiers drogen in de zon, je hebt dan een veel betere kans om piepvlekken te verwijderen met de natuurlijke bleek van zonlicht.

3. Was met regelmaat
Het is ook verstandig om met regelmaat te wassen, laat de vieze luier niet langer dan 2 dagen liggen, anders is het veel moeilijker om hem schoon te maken.

4. Geef niet op
De belangrijkste tip als het gaat om wasbare luiers: geef niet op, het kan even een uitdaging zijn wanneer je er mee begint, maar als je een systeem hebt dan zul je er snel achter komen wat voor voordelen de luiers met zich meebrengen.

5. Mix en match
Je kunt natuurlijk ook kiezen om de wasbare luiers deels te gebruiken, of om te wachten tot je kleine iets ouder is en minder vaak poept. Elke wegwerpluier minder maakt al verschil voor je portemonnee én het milieu.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wasbare luiers of wegwerpluiers? Alles wat je erover moet weten
Sluiten