De baby 15 jul 2018 Maaike Kooijman

Dit is wanneer je baby gaat doorslapen (en jij éindelijk nachtrust krijgt)

Lees jij dit met wallen onder je ogen en hoofdpijn van de slaap? Ben je al maanden elke nacht aan het wiegen, knuffelen en zingen? Geen zorgen, er is hoop: ooit komt er een moment dat je baby gaat doorslapen. Maar wanneer? Dat is per baby verschillend, maar er zijn wel een aantal tekenen waaraan je kunt merken dat het eraan zit te komen (yes!).

Ondanks dat elk kindje anders is, is er natuurlijk wel een gemiddelde leeftijd waarop deze ontwikkelingen zich voordoen. De eerste twee maanden wordt je baby soms wel elke twee à drie uur wakker. Als ze drie of vier maanden zijn, worden die tussenpozen al langer: denk aan vier tot zes uur.

De magische doorslaapgrens

Vaak duurt het dan echter nog wel even tot die magische ‘doorslaapgrens’ van acht uur wordt bereikt. Dat gebeurt vaak als je dropje zo’n zes maanden is. En als je dan nóg een paar maanden wacht, kun je zelfs rekenen op een uur of twaalf. Aah, eindelijk rust.

LEES OOK: Dit is waarom je baby met mond open slaapt (én wat je kunt doen om het op te lossen)

Dat gemiddelde van zes maanden waarop je baby gaat doorslapen, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dat is namelijk ook ongeveer de leeftijd waarop kleintjes beginnen met vaste voeding. Daardoor zitten ze overdag voller, en hebben ze ‘s nachts geen voeding meer nodig.

Een ander teken dat het moment eraan zit te komen, is dat je baby zichzelf gaat kalmeren. Waar je baby de eerste paar maanden nog gesust moet worden als hij om onverklaarbare redenen in een huilbui uitbarst, gaat dat op een gegeven moment vanzelf – ook overdag, ja.

Zo kun je ervoor zorgen dat je baby gaat doorslapen

Zoals we al schreven, is iedere baby anders. Moet je na zes maanden nog steeds twee keer per nacht met frisse tegenzin je warme bed uit, dan is dat dus niets om je zorgen over te maken (wat betreft je kleintje, in ieder geval). En hoewel je het ook niet echt kunt manipuleren, zijn er wel dingen die je kunt doen om het lot een handje te helpen.

LEES OOK: 10 pijnlijke waarheden die iedere ouder met een slapeloze baby herkent

Zo is het een goed idee om al vroeg met een duidelijk slaapritueel te beginnen. Daar hoort ook een vaste bedtijd bij: voor de meeste baby’s is dat vlak na het avondeten, dus rond een uur of zeven. Ook inbakeren kan helpen.

Waarom je baby nog steeds wakker wordt

Zelfs als je baby regelmatig die acht à twaalf uur in bed ligt, kunnen er nog periodes aanbreken waarin het ineens weer achteruit lijkt te gaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de tandjes doorkomen, als jullie op reis zijn of als er sprake is van bijvoorbeeld koorts. Maar het kan ook dat er niet eens iets aan de hand is: soms wil je kleintje gewoon oefenen met kruipen of lopen ‘s nachts.

Het is helemaal niet gek als je baby ‘s nachts nog weleens wakker wordt. Dat is juist heel normaal: het zorgt ervoor dat zijn ontwikkeling goedverloopt. Maar is je dreumes na een jaar nog steeds niet doorslapende, dan is het wellicht handig om even te informeren bij de huisarts.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Momtastic

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is wanneer je baby gaat doorslapen (en jij éindelijk nachtrust krijgt)
Sluiten