Zwanger 26 feb 2017 Florine Duif

Waarom nu zwanger zijn zóveel leuker is dan in de 80’s (Sorry mam!)

Vroeger was alles beter. Onzin! Zeker als het gaat om zwanger zijn. Liep je moeder in een oncharmante hobbezak toen ze zwanger was, nu koop je de leukste zwangerschapskleding. Skinny jeans and all. En er zijn nog veel meer redenen om blij te zijn dat je in deze tijd zwanger bent.

Natuurlijk was je moeder niet minder blij toen jij in haar buik zat, dan jij nu bent met jouw baby. Maar dankzij verbeterde technieken en een maatschappij die veranderd is (vrouw haar recht is het aanrecht. Serious?!), hebben we het in veel opzichten makkelijker en misschien ook wel leuker als zwangere vrouw.

1. De zwangerschapstest is pijlsnel

Die drie minuten voordat je de uitslag krijgt, lijken oneindig. Laat staan dat je flink wat úren moet wachten, zoals vroeger het geval was. De eerste zwangerschapstest kwam overigens pas in 1971 op de markt. Daarvoor wist je de eerste paar weken niet eens dat je zwanger was.

Bron: Mademoiselle, 1978 & ClearBlue

2. Handig die vruchtbaarheidstest

Vroeger was er geen enkele manier om je vruchtbare dagen te bepalen behalve wat rekenmethodes. Maar of die nou zo betrouwbaar zijn. De ovulatietesten die we gewoon in de drogist kunnen kopen, zijn voor veel vrouwen dan ook een uitkomst.

3. Lang leve de echo

Pas in de jaren ’60 werd het mogelijk om je kindje te zien door middel van een echo. Toen alleen nog in ziekenhuizen en met krakkemikkig beeld. Pas sinds 1985 is het maken van een echo een standaard iets geworden bij een zwangerschap. En dan gebeurde het nog lang niet zo vaak als nu. En de 3D-echo. Daar konden onze moeders niet eens van dromen.

Bron: OB Ultrasound & Pinterest

4. Afwijkingen kunnen eerder worden opgespoord

De medische wetenschap is veel verder en tegenwoordig kunnen we als we willen eventuele ziektes of afwijkingen al tijdens de zwangerschap ontdekken. Er zijn allerlei onderzoeken zoals echo’s, vruchtwaterpunctie, de nekplooimeting en sinds kort ook door de vroege NIPT-test die al veel kunnen uitsluiten of juist ontdekken.

LEES OOK: ‘Waarom ik nooit meer zou kiezen voor een thuisbevalling’.

5. Zwangerschapskleding is nu te leuk

We zeiden het al: godzijdank geen ouderwetse positiekleding meer. Om nog maar te zwijgen over het gemak waarmee je het bestelt. Geldt trouwens voor alles op babygebied.

Bron: Etsy & Pinterest

6. Hulp nodig?

Dan zijn er nu meer mogelijkheden om straks toch je baby in je armen te houden. Vroeger had je gewoon pech of waren de behandelingen met te heftige hormonen een stuk zwaarder dan nu. (Al zijn veel vruchtbaarheidsbehandelingen nog steeds geen pretje).

7. Google is je beste vriend

Vroeger niet. Toen moest je alles op gevoel doen of je door doodsaaie boeken worstelen. Nu vind je alles wat je wilt weten in no-time en kun je bovendien verhalen en ervaringen van andere moeders lezen (op Famme Baby bijvoorbeeld ;-)).

Bron: Pinterest

8. Het wordt een…

Wist jouw moeder of ze een jongen of meisje zou krijgen? Waarschijnlijk niet. Surprise! Nu kun je het al met veertien weken weten, als je dat wilt. Hoef niet natuurlijk. Er is ook wat voor te zeggen om je te laten verrassen!

9. Samen bevallen

Een vanzelfsprekendheid die vroeger niet zo vanzelfsprekend was. Mannen hoorden er niet bij was lang het devies. Op de gang jij. Nu is de partner voor veel moeders de steun en toeverlaat tijdens de bevalling. Of kun je in elk geval je emoties op iemand afreageren die toch wel van je houdt.

Bron: Pinterest & Pexels

10. Zwanger? Seks mag!

Beetje awkward misschien dit onderwerp, want je ouders en seks. Jak! Laten we het erop houden dat het fijn is dat we nu gewoon de hele zwangerschap mogen vrijen, omdat het allang bekend is dat de baby hier geen last van heeft en ook niets aan overhoudt.

11. Blijven werken is oké

Grote kans dat jij na de bevalling gewoon blijft werken. Misschien wat minder, maar je carrière kan gewoon doorgaan als je hier voor kiest. Toen jij in je moeders buik zat, was dit helemaal niet zo logisch. Zo’n beetje alle vrouwen stopten met werken na de bevalling of zochten een ‘moederbaan’. Ook als ze liever wel carrière hadden willen maken.

Bron: DailyMail & PopSugar

12. Je oudtante uit Canada ziet de baby ook gelijk

Even Skypen of een appje sturen en je tante kan gelijk meegenieten van de kleine. Voor ‘het internet’ was er een kans dat ze hem of haar nooit zou zien.

Tot slot:

Er is een ding dat gelukkig niet veranderd is. De oprechte kinderwens, moederliefde en de universele band tussen moeder en kind is onveranderd gebleven. Daar zullen meer spullen, informatie en carrière nooit iets aan veranderen. En dat is uiteindelijk waar moederschap om draait.

Bron: Adclassix via Pinterest & Demotivateur.fr

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom nu zwanger zijn zóveel leuker is dan in de 80’s (Sorry mam!)
Sluiten