De baby 21 jun 2018 Redactie

Waarom zingen enorm goed is voor de band tussen moeder en baby

We doen het volgens mij allemaal, de een mooier dan de ander: zingen voor onze baby’s. Naast dat het over het algemeen leuk, lief en gezellig klinkt, is het ook nog eens heel goed voor de band tussen ouder en kind, blijkt uit nieuw onderzoek.

Variërend van Berend Botje die een heel end gaat varen tot Kortjakje die zich niet lekker voelt, of het rituele ‘Slaap kindje, slaap’ voor het slapen gaan: we zingen ons die eerste jaren een versuffing. Omdat we vermoeden dat het kalmerend werkt, omdat het leuk klinkt en soms ook omdat het gezelliger in het gehoor ligt dan een huilende baby.

Blijf daar vooral mee doorgaan, luidt het advies van Shannon de l’Etoile, een vooraanstaande Amerikaanse professor Muziektherapie (echt waar?). Onlangs voerde ze onderzoek uit waarbij ze bestudeerde hoe baby’s reageren op zingende moeders – lees: niet moeders die in de douche zingen, maar wanneer een moeder direct voor haar kind zingt (zogeheten infant-directed singing) – vergeleken met interactie die plaatsvindt wanneer moeders een boek voorlezen of spelen met speelgoed.

LEES OOK: Stelling: je baby alleen thuislaten is niet oké (ook niet heel eventjes).

Ik kan je nu lastigvallen met alle randvoorwaarden en factoren die bij het omvangrijke onderzoek kwamen kijken – de onderzoekster keek zelfs naar zangpatronen van moeders met een postnatale depressie en of baby’s daar al dan niet een negatief gevoel bij kregen – maar uiteindelijk gaat het om de conclusie. En die klinkt ons als muziek in de oren: zingen voor je baby leidt tot bijzondere, ‘aandachtsvolle’ interactie en draagt bovendien bij aan het creëren van een hechte band tussen jou en je baby.

Zet het zelf op een zingen tijdens de autorit naar opa en oma

iTunes is niet hetzelfde

Een baby waar goed en ‘direct’ voor gezongen wordt, vertoont opmerkelijk hoge cognitieve scores, zo wees het onderzoek uit. Met andere woorden: een baby luistert graag en met (veel) aandacht naar zijn of haar zingende mama. Kanttekening: dat geldt niet voor muziek in het algemeen; baby’s cognitieve score (lees: aandacht) is aanzienlijk minder wanneer de muziek uit een apparaat (tv, iPad of radio) komt. Kortom: leuk al die cd’s, maar liever zet je het zelf op een zingen tijdens de autorit naar opa en oma.

Sterke band tussen zangeres en publiek

Naast dat baby’s enorm geboeid kunnen luisteren naar hun zingende moeder, liet het onderzoek nóg een positief effect zien: een versterking van de band tussen zangeres en publiek. Hoe dat komt? Simpel: het feit dat de baby aandachtig naar mama kijkt, zet moeders instincten meer op scherp. Met andere woorden: een aandachtig(er) kind zorgt voor een aandachtigere moeder die meer anticipeert op signalen van haar baby. Dat uit zich in harder of zachter zingen, sneller, langzamer of juist een ander liedje kiezen – puur door te kijken naar de reactie en signalen van haar luisterende baby.

LEES OOK: Heb jij al een babykamer shelfie? Dit zijn de leukste voorbeelden.

Geen paniek, het mag best vals zijn

Mijn dochter heeft in ‘Olifantje in de bos’ – ja, we werken nog aan de lidwoorden – haar lievelingsnummer gevonden, dat mag hier de hele dag uit volle borst gezongen worden. Tot iets minder grote vreugde van papa, want die is allesbehalve overtuigd van mijn zangkwaliteiten. En terecht, die zijn namelijk oprecht niet om aan te horen. Dat mag de pret niet drukken, aldus de muziektherapeutische professor, want zowel het tempo als de toon hoeven volgens haar ‘niet perfect’ te zijn om het eerder genoemde effect teweeg te brengen. Dat ik persoonlijk een moeilijk end van perfect af sta, vergeeft ze me vast. M’n dochter heeft er in ieder geval geen moeite mee – nog niet.

Weet je wat ook super goed is voor je baby? Knuffelen en vasthouden. Liefst zo vaak en zo lang mogelijk. Onderzoek bewijst: zó enorm belangrijk is fysiek contact voor je baby.

Dit artikel is geschreven door Inge Abraham.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom zingen enorm goed is voor de band tussen moeder en baby
Sluiten