De mama 7 mei 2018 Marleen Staal

Waarom poepen tijdens de bevalling goed is

Kak. Je moet er misschien niet aan denken, poepen tijdens de bevalling. Toch overkomt dit het gros van de aankomende moeders en het is niet meer dan normaal. Sterker nog: het is juist een goed teken als er behalve de baby ook nog iets anders uit je lichaam komt. Lees snel waarom.

Poepen tijdens de bevalling

Daar lig je dan. Dat een paar vreemde hoofden allemaal naar je vagina staren, is nog niet eens het ergste. Niks is meer privé daar, dat ben je wel gewend. Maar een ander persoonlijk puntje wil je liever niet met iedereen delen die in de verloskamer staat: poepen.

Tijdens het persen, pers je hoogstwaarschijnlijk ook nog het één en ander aan ontlasting eruit. Dat is volkomen normaal – dat weten we, maar willen we niet weten – maar dat maakt het niet minder gênant Dat je hem hierom een beetje schijt zo vlak voor de bevalling, overkomt ook iedere moeder. Maar maak je niet druk. Poepen schijnt hartstikke goed voor je te zijn. Het is namelijk een teken dat je de goede spieren gebruikt tijdens het persen. Ook al zit je er niet op te wachten.

LEES OOK: Badass! Moeder maakt zelf prachtige foto’s van haar bevalling

Scream and shout, pers it all out

Annete Fineberg gynaecoloog bij Sutter Health in California legt het uit: “Dat je de bekembodemspieren tijdens de bevalling goed gebruikt, is belangrijk voor de verpleegster of vroedvrouw. Zo kan ze inschatten of je het kindje zelfstandig veilig naar buiten kan duwen of dat er hulp nodig is.” En deze spieren gebruik je nu eenmaal ook bij het poepen. Dit tegenhouden kan gevaarlijk zijn voor jezelf, maar ook voor de kleine. Dus is het belangrijk dat je alle spieren gebruikt daar beneden.

Sommige vrouwen hebben hier schijt aan – oké, we zijn bijna klaar met de woordgrapjes – en nemen een klysma vlak voor de bevalling om de schaamte voor te te zijn. Dat lijkt de perfecte oplossing, maar het is alles behalve goed voor je. De vroedvrouw heeft als je dit doet, geen idee of het persen je lukt.

En hé, we hebben het hier niet over volwaardige drollen die je lichaam verlaten, zoals na een avond slechte babi pangang van de Chinees. “Het gaat hierbij echt om een klein beetje en het gebeurt echt niet de hele bevalling door”, aldus dr. Fineberg. Kijk, dat scheelt alweer een hoop. Letterlijk.

Niet bah van bacteriën

Er is nog een andere belangrijke reden waarom het goed is om te poepen tijdens de bevalling. Ook al loopt het onderzoek nog en kunnen dokters het nog niet met volle 100% zekerheid zeggen, als je pasgeboren baby in aanraking komt met jouw ontlasting kan dit ook nog eens goed zijn voor het afweersysteem van je kleintje.

LEES OOK: Je partners hand vasthouden tijdens de bevalling helpt tegen de pijn

Eh, wat? Hier komt een stukje biologie om de hoek kijken. Van alle micro-organismen in jouw poep zitten er behalve slechte, ook goede bacteriën in. Sommige deskundigen claimen dat deze bacteriën van positieve invloed zijn op pasgeboren baby’s, omdat ze nog weinig anti-stoffen in hun lichaam hebben. Hun immuunsysteem kan wel een kickstart gebruiken en goede bacteriën helpen hierbij.

“Baby’s zijn een blank canvas. Zodra ze op de wereld komen, worden ze blootgesteld met honderden bacteriën van buitenaf. Via de huid van de moeder en ook in de eerste borstvoeding zitten bacteriën”, legt professor Grace Aldrovandi van het UCLA Mattel Children’s Hospital uit. De goede bacteriën in jouw ontlasting kunnen bijdragen aan het sterk maken van het immuunsysteem van jouw kleintje.

Als deze feitjes je nóg niet geruststellen dat poepen tijdens de bevalling echt niet erg is, bedenk dan het volgende. Iedere professional die aan je kraambed staat, heeft dit fenomeen al zo vaak meegemaakt. Voor je zelf ook maar door hebt dat er wat ontlasting meekomt, heeft de verpleegster dit zo in een poep en een zucht weggeveegd.

Health

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom poepen tijdens de bevalling goed is
Sluiten