Zwanger 1 mrt 2017 Redactie

Waarom ouders hun baby steeds vaker een aparte naam geven

Bram, Joep of Sara; niks mis mee zou je zeggen. Toch hoor je tegenwoordig steeds vaker dat een baby een naam heeft gekregen met een nogal aparte spelling of uitspraak of een naam die door de ouders zelf is bedacht. Ook niks mis mee, maar waar komt deze trend vandaan?

Poppy Honey, Daisy Boo, Petal Blossom, Buddy Bear en River Rocket; Jamie Oliver en z’n vrouw zijn duidelijk fan van deze trend. Net als Yolanthe en Wesley die hun pride & joy Xess Xava noemden. Maar het zijn lang niet alleen celebs die hun kind een opvallende naam geven. Bear, Mus, Calixtalyna (echt waar!) of meisjes die Jan of Henk heten, het kan tegenwoordig allemaal. De grote vraag is alleen: waarom?

Onderzoek

Journal of Applied Social Psychology zocht uit waar deze ‘bijzondere namen-rage’ vandaan komt. De naam die je kiest voor je baby heeft volgens het onderzoek alles te maken met hoe je als ouders in het leven staat. Heb je niet zo’n behoefte om op te vallen of ben je een kuddedier die (bewust of onbewust) bij een bepaalde groep wil horen, dan is de kans groot dat je een veel voorkomende naam kiest voor je kind. Dat je niet wilt dat je kind gepest wordt en daardoor voor een gangbare naam kiest, lijkt ons ook een goede verklaring, maar dat terzijde.

LEES OOK: De zwangerschapschecklist die je nergens anders vindt!

Uniek

Ouders die zichzelf graag als onafhankelijk zien en het leuk vinden om op te vallen, kiezen vaker een unieke naam, zeggen de onderzoekers. Dit zijn vaak ouders die grote wensen en verwachtingen voor hun kind hebben. Hoeven ze later geen artiestennaam mee te nemen, want die hebben ze al. Dat idee. Dit geldt uiteraard niet voor iedereen die z’n kind een aparte naam geeft. Het kiezen van een opvallende naam is simpelweg een trend waar heel wat mensen maar wat graag aan meedoen. En waarin sommige wellicht wat doorslaan. Maar goed, ieder z’n smaak natuurlijk.

Op deze babynamen-app zaten wij al een hele tijd te wachten: een soort Tinder voor babynamen. Leuk!

Dit artikel werd oorspronkelijk geschreven door Inge Abraham voor Famme.nl.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom ouders hun baby steeds vaker een aparte naam geven
Sluiten