De papa 13 nov 2018 Susan Dalstra

Een ode aan de millenial vader: 7 x waarom hij een held is!

De tijd dat papa’s niet veel meer deden dan op zondag het vlees snijden, is godzijdank allang geschiedenis. De millenial vader, geboren tussen 1981 en 2000, is betrokken, empathisch, verantwoordelijk. Gotta love him!

Onze vaders, oftewel de Babyboom-vaders (geboren tussen 1946 en 1964) staan niet echt te boek als de meest betrokken ouders. We generaliseren natuurlijk een beetje, maar over het algemeen maakte de Babyboomer lange werkdagen, kwam hij niet thuis voordat de kinderen in bed lagen en deed ‘ie bar weinig in het huishouden. Inderdaad: de man die op zondag het vlees kwam snijden dus.

Gelijkwaardigheid

De Babyboom-moeders gaven een groot deel van hun vrijheid op, terwijl hun mannen zich amper bemoeiden met de opvoeding en het huishouden. Als gevolg daarvan hebben deze moeders (ja ja, jouw schoonmoeder dus) hun zonen opgevoed met het besef dat gelijkwaardigheid heel belangrijk is. Zij hebben ervoor gezorgd dat hun zonen vrouwen respecteren, steunen en vieren. Zij maakten van hun zonen betere mannen en vaders dan hun eigen mannen en vaders waren. Tadaa: de millenial man was geboren!

Nogmaals: het is een beetje generaliserend, en natuurlijk kunnen we niet rücksichtlos stellen dat álle millenial-mannen topvaders zijn. Want eerlijk is eerlijk: er valt ook nog een boel te winnen. Maar een heleboel millenial vaders verdienen deze titel toch echt en hebben dit virtuele schouderklopje meer dan verdiend.

En wel omdat;

1. Ze het vaderschap omarmen

De schoolreisjes, de uitjes naar de speeltuin, de oudergesprekjes; een paar decennia geleden werd op deze bijeenkomsten de dienst uitsluitend uitgemaakt door vrouwen. Tegenwoordig vind je hier net zoveel mannen als vrouwen. Volgens onderzoek van BabyCenter speelt 87% van de millenial vaders met hun kinderen, doet 58% mee met kinderactiviteiten en neemt 26% zelfs fulltime de zorg voor het kind op zich.

2. Ze betrokken zijn

In het bedrijfsleven is er de afgelopen jaren een belangrijke shift geweest als het aankomt op de balans tussen werk en privé. Dat betekent dat veel mannen (en vrouwen) ‘s avonds gewoon thuis zijn in plaats van aan het werk, waardoor vaders nu een gelijkwaardige rol innemen in het ouderschap. Ze lezen hun kinderen verhaaltjes voor, leren ze op een potje plassen, verwisselen luiers en brengen ze naar de crèche (zoals het hoort, ja – maar toch).

3. Ze bieden steun

Millenial vaders doen hun research. Ze lezen blogs, kijken voorlichtingsfilmpjes op YouTube, lezen over borstvoeding en postnatale depressie en over hoe ze zorgen voor hun pasgeboren kind. Ze informeren zichzelf zoals hun eigen vaders dat waarschijnlijk nooit hebben gedaan. En ze willen er op iedere mogelijke manier voor hun partner zijn. Toppers!

Lees ook: BREAKING! DE EU EIST 10 DAGEN OUDERSCHAPSVERLOF VOOR VADERS

4. Ze waarderen hun partner

Ze weten hoe hard moeders werken en hoeveel ze opofferen. Ze laten hun waardering blijken door hun partner te helpen. Ze nemen de kinderen soms een dag mee op stap zodat jij een moment voor jezelf hebt en zijn gevoeliger voor jouw behoeftes dan de vorige generaties vaders.

5. Ze hebben geen boodschap aan stereotypes

De millenial vader gelooft niet in ‘mannenwerk’ of ‘vrouwenwerk’. Hij loopt dan ook niet weg voor huishoudelijke klusjes. Boodschappen, koken, schoonmaken; jullie delen de lasten. Nou ja, in elk geval meer dan vroeger gewoon was.

6. Hij speelt met de kinderen

Na een werkdag ploft hij niet in z’n zetel met een glas whisky, maar geeft hij zijn kind(eren) alle aandacht door met ze te spelen. De meeste vaders van nu vinden tijd doorbrengen met familie belangrijk en zijn een soort wandelend entertainmentprogramma voor hun kinderen. Verkleedpartijen waarbij papa ook een Elsa-jurk aan moet? Geen probleem.

7. Hij blijft thuis

In de Verenigde Staten blijven tegenwoordig 2 miljoen van de vaders thuis om voor de kinderen te zorgen. Dat is met 7% van alle vaders nog steeds niet shocking veel, maar wel een duidelijke stijgende lijn tegenover de 4% van de vaders in 1989. Het stigma rondom thuisblijfvaders is hardnekkig, maar langzaam maar zeker kunnen mannen die hun baan opzeggen om voor de kinderen te zorgen op steeds meer begrip rekenen.

Heb jij ook zo’n geweldige millenial man? Laat hem dan nu eens (extra) merken dat je blij met hem bent en tag hem op Facebook. En oh ja, vergeet ons niet te liken!

De ontwerper van dit rompertje heeft de boodschap kennelijk nog niet helemaal begrepen en haalde zich de woede van duizenden vaders op de hals.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een ode aan de millenial vader: 7 x waarom hij een held is!
Sluiten