De baby 14 jun 2017 Redactie

Waarom kinderen opvoeden met deze hitte eigenlijk hartstikke stom is

Oh boy, wat hebben we er lang op gewacht: deze warme zomerdagen. Wat we misschien even vergeten waren, was dat kinderen opvoeden met deze hoogoplopende temperaturen helemaal niet zo’n pretje is. Integendeel.

Natuurlijk vind ik de zomer ook leuker dan de winter. En natuurlijk ben ik een stuk vrolijker als het zonnetje schijnt dan wanneer het met bakken uit de lucht komt. Maar toch. Als je even stilstaat bij alle narigheid die de hitte met zich meebrengt. Da’s ook niet niks. De volgende dingen zijn onlosmakelijk verbonden met de hitte en staan tevens garant voor irritatie en oververhitting.

1. Alle zooi die je moet meenemen als je thuis weggaat

Het duurt in de winter al een half uur voordat wij ons huis kunnen verlaten, maar dat komt doordat je je kinderen zo dik moet aankleden – dat kost tijd. In de zomer is het erger; dan moet je zoveel spullen inpakken, dat het niet leuk meer is. Je kunt niet weg zonder de zwembroekjes, handdoeken, een picknickkleed (want je weet nooit), bidons met water, snacks (‘mam, mogen we nog wat lekkers?’), zonnebrandcrème en waarschijnlijk vergeet ik nu nog steeds de helft. Zoals dat dus.

2. De auto instappen na een warme dag

Alsof je een klap in je gezicht krijgt, zo voelt het als je in je extreem warme auto stapt na een dagje strand/zwembad/familiebezoek. Voor de kinderen ook geen pretje, dus die zeuren dat ze de auto niet in willen. Nee, jij had er zin in. Maar jullie moeten nu toch echt weg. Hup die airco aan en gaan – en uiteindelijk is het goed te doen – maar dat moment van instappen blijft niet mijn favoriete ding.

3. Die metalen sluitingen van de kinderzitjes

Waar je kind zich aan verbrandt als je niet uitkijkt en je daar – vooral als kersverse moeder – totaal geen weet van hebt. Pas dus op voor die gemene metalen sluitingen. Ze zijn het kwaad zelf. Gemeen als de hel. Je bent gewaarschuwd. (En je kijkt nu met heel andere ogen naar die sluitingen, wedden?).

4. Smeren, smeren, smeren

Je kinderen moeten worden ingesmeerd met zonnebrandcrème. De hele tijd, de godganse dag. Je wordt er onderhand zelf een sunblock van. Nog zo’n irritatie: wij hebben tig tubes en flesjes, ze slingeren continu overal rond, maar als ik ze moet hebben, kan ik ze niet vinden. Waarom?

LEES OOK: Dit zijn de beste (en veiligste!) zonnebrandcrèmes voor baby’s

5. Je kinderen móeten douchen. Een dagje smokkelen is geen optie

Normaal gesproken kun je best denken: joh, ze zijn gisteren nog uitgebreid in bad geweest, ik wacht een dagje met het douchen van de kids. Maar niet in deze verstikkende hitte! Nu moeten ze gewoon één (en soms zelfs twee) keer per dag in bad of onder de douche, daar is geen ontkomen meer aan. Jammer, want af en toe een dagje overslaan, is soms toch wel handig.

6. Zwanger zijn in de zomer: geen aanrader

Je hebt het als zwangere al warmer dan normaal, daar komt dan ook nog het vasthouden van vocht bij, die extra kilo’s die je toch al met je meedraagt en al die hormonen en: tadaa! Daar is de zeurende, zwetende, door vocht uitpuilende zwangere die klaagt bij elke graad dat de temperatuur nog verder oploopt. Daar kan ze niks aan doen. Zwanger zijn in de hitte is gewoon niet tof. Dat iedereen dat effe onthoudt.

7. Muggen, wespen, bijen, horzels… Alle insecten

Ik weet ‘t, ik weet ‘t. Insecten zijn nuttige beesten, zonder hen zouden er geen bloemen groeien en zou het hele flora en fauna-gebeuren uit evenwicht zijn. Maar als ik mag kiezen tussen een zomer zónder muggen- en wespenoverlast of een zomer mét -overlast. Dan kies ik – heel gek – het eerste. Muggen weten mij ‘s nachts altijd feilloos te vinden en wespen zijn ook niet mijn BFF’s. Helemaal niet sinds ze vorig jaar zomer mijn jongste aanvielen (oké, het was er maar eentje, maar dat is er één teveel) en het mannetje ontroostbaar was en helemaal paranoia werd door elke wesp die in de buurt vloog, waardoor de gezellige barbecue compleet in het water viel. Bedankt wespen. Laat het deze zomer niet nog een keer gebeuren!

8. Al die ijsjes

In de zomer eet je ijsjes. Dat is nu eenmaal een gegeven. Een zomer(vakantie) zonder ijsjes? Die bestaat niet. En dus neem jij – ook al ben je eigenlijk aan het ‘opletten’ – ook een ijsje, net als je kinderen. Is gezellig! Ja, ook hartstikke lekker enzo, maar ehm… Hoe krijg je die ijsjes er weer af? Nou, dan ga je toch even sporten?

LEES OOK: Warmtebultjes bij baby’s: wat zijn het én wat kan je er tegen doen?

9. Bewegen? In deze temperaturen?

Je gaat niet ‘even’ lekker 7 kilometer hardlopen, laat staan fietsen naar de sportschool om je daar in het zweet te werken (nee, dat hoeft ook niet, want je zweet zo al). Bij het idee aan bewegen alleen al, breekt het zweet je uit. Daarmee vervalt dus ook die uitlaatklep die je een paar keer per week zo goed kunt gebruiken en waardoor je je vrolijke ik bent en blijft. Bovendien word je dikker en dikker…

10. Hitte staat voor humeurigheid

Ten eerste mis je dus die uitlaatklep, ten tweede neemt de luchtvochtigheid een loopje met je geduld (althans, laat ik voor mezelf spreken, maar wellicht herken je het). Het lokt een soort woede uit. Onverklaarbaar, maar het gebeurt. Mijn kinderen doen het ook niet veel beter in de verzengende hitte (en dan bedoel ik die echte hitte, waarin je maar één stap hoeft te verzetten om het zweet in pareltjes langs je rug te laten lopen. Ja, gets. Maar goed, die hitte dus). Die humeurige kinderen dus, daar ging het over. Zet die bij hun humeurige ouders en kijk wat er gebeurt. Ik verklap alvast: niet veel gezelligs.

11. In de war geschopte slaapschema’s

Je zou denken dat de hitte kinderen uitwoont, maar ze lijken daar immuun voor te zijn. Bovendien, als het rond acht uur ‘s avonds nog hartstikke licht is, waarom zouden ze dan moeten gaan slapen? En als je dan een keer toegeeft en ze later naar bed laat gaan (‘het is toch vakantie’/’het is zomer’/’het is veel te warm om te gaan slapen’), dan betaal je ‘s ochtends de rekening, want ze worden toch weer hartstikke vroeg wakker, namelijk als de zon opkomt. Maakt niet uit hoe laat ze naar bed gaan.

Ja joh, ik weet ‘t. Dit zijn echt #firstworldproblems. Ik zou blij moeten zijn dat het überhaupt mooi weer is, dat we schoon water hebben, zwembaden, zonnebrandcrème en airco! En ik weet dat we een hoop herinneringen gaan maken, ook deze zomer. Ook als het zo bloody hot is. Ik hou van de vrijheid die je voelt door deze eindeloze dagen en ik vind het heerlijk dat mijn kids zo enthousiast zijn als ze rond mogen rennen in hun zwembroekjes en de hele tijd ijsjes mogen eten.

Maar. Als het echt zó extreem heet is – jeweetwel met die hoge luchtvochtigheid – dat is gewoon niet mijn ding. Gewoon warm, lekker warm. Yes, bring it on. Maar niet de allesverzengende hitte. Die kan me gestolen worden. En neem dan meteen die wespen mee!

Erg belangrijk: Zo houd je je baby (en je hoofd) koel op warme dagen

Dit artikel werd geschreven door Thea Tijssen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom kinderen opvoeden met deze hitte eigenlijk hartstikke stom is
Sluiten