De baby 6 mrt 2017 Mercy Hiltrop

Waarom je juist wél met je baby in één bed moet slapen

Co-sleeping, oftewel je baby bij je in bed laten slapen. Sommige mensen vinden het levensgevaarlijk, terwijl andere mensen er juist bij zweren. Dr. Williams Sears staat aan de kant van de laatste groep. Volgens hem is het juist een goed idee om je baby bij je in bed te nemen.

Co-sleeping is typisch zo’n onderwerp waar ouders en experts eindeloos over kunnen discussiëren. Bijna elk boek over opvoeden, zegt dat je je baby in z’n eigen bedje moet laten slapen. En toch zijn er heel wat ouders die hun kind bij zich in bed nemen ‘s nachts.

Sears: ‘Veel meer ouders dan je denkt, doen aan co-sleeping. Ze durven er alleen vaak niet over te praten, omdat ze bang zijn erop afgerekend te worden.’ Terwijl samen slapen volgens de arts juist zoveel voordelen heeft voor ouder én kind.

LEES OOK: 6 praktische tips voor als je baby (nog) niet doorslaapt.

Sterke band

Uit het onderzoek van Sears naar co-sleeping blijkt dat de ademhaling van ouder en baby zich aan elkaar aanpassen als ze samen in bed liggen. ‘Ik heb veel slapende moeders met baby’s geobserveerd, en het viel me op dat als de moeder een diepe zucht slaakt, de baby vaak hetzelfde doet.’ Jij en je baby zijn dus zelfs in jullie slaap op elkaar ‘ingetuned’ volgens de arts. Je hoeft daarom volgens hem ook niet bang te zijn dat je per ongeluk op je baby gaat liggen. ‘Opvallend is dat moeders en baby’s hun slaapposities moeiteloos aan elkaar aanpassen. Draait de moeder, dan beweegt de baby automatisch mee.’

Veilig gevoel

Een andere reden om je kleintje vooral lekker bij je te nemen is dat je veel beter slaapt, zegt Sears. Het geeft je als ouder bewust en onbewust een rustig gevoel dat je baby maar een armlengte van je verwijderd is en je er dus als de kippen bij bent als er iets aan de hand is. Omgekeerd slaapt je baby ook rustiger als hij voelt dat mama (of papa) veilig dichtbij is. ‘Het is fascinerend om te zien hoe bijzonder de interactie van moeder en kind op elkaar is, terwijl ze slapen,’ zegt Sears.

Borstvoeding

Tot slot is co-sleeping ideaal als je borstvoeding geeft. Wordt je kind wakker, dan hoef je niet je bed uit te stommelen, maar heb je hem of haar zo aangelegd. Om daarna allebei weer heerlijk in slaap te vallen tot de volgende voeding.

Over borstvoeding gesproken. Dit zijn de hoogte- én dieptepunten van borstvoeding in 19 geestige cartoons.

Ask dr Sears

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je juist wél met je baby in één bed moet slapen
Sluiten