De baby 5 okt 2018 Marleen Staal

Waarom je baby zo graag op je schouder in slaap valt

Zelf verkies je liever een warm bed om in weg te dommelen, jouw kindje lijkt toch echt een sterke voorkeur te hebben voor een knokkige schouder. Stuk minder comfortabel zou je denken, maar toch heeft het een goede reden dat baby’s graag op je schoot of schouder jou in slaap vallen.

Het is een moment waarvan je hoopt dat -ie niet stopt (of verpest wordt door een hoestaanval): lekker knuffelen met de kleine tot hij of zij bij je in slaap valt. Een ultiem gevoel. Niet alleen voor jou als versbakken moeder, maar ook voor je kleintje. Dat jouw baby namelijk heerlijk kan slapen op jouw schoot in plaats van zijn eigen kribje heeft alles te maken met het fysieke contact tussen jullie twee, aldus experts.

Rustgevend effect

Al die tijd zat hij of zij in jouw buik en nu die warme cocon is verruild voor de koude buitenwereld, is dat best even wennen. Er is minder geluid, het is minder warm en je baby wordt niet meer 24/7 heen en weer gewiegd door jouw eigen bewegingen, legt kinderarts Dr. Gina Posner uit. “Als baby’s op de wereld komen, wisselt de temperatuur, hebben ze schrikreflexen waardoor ze telkens wakker worden en zijn ze niet langer in contact met hun moeder. In slaap vallen bij een ouder helpt ze hun lichaamstemperatuur te reguleren en daarbij horen ze de hartslag van hun moeder of vader heel dichtbij. Dat heeft een rustgevend effect.”

Psychotherapeut Dr. Mayra Mendez is het daarmee eens en verklaart dat het in slaap vallen op schoot baby’s een veilig gevoel geeft en angst en stress vermindert. “Een wiegje is misschien veilig, maar het fysieke contact met de ouder geeft warmte, affectie, aanraking en niet onbelangrijk: herkenbare geluiden zoals de hartslag en adem.”

Moeder deelt briljante hack om je baby binnen een paar seconden te laten slapen

Echt contact

Dat alles heeft een positief effect op de behoeftes van een baby. Plus, het echte contact is belangrijk voor de hechting tussen jou en de baby. Door de geluiden, de geuren en aanrakingen weet jouw baby dat de verzorgende ouder aanwezig is, beschikbaar en reageert op wat hij of zij doet.

Nou klinkt dat samen in slaap vallen heel romantisch, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Het risico op verstikking is erg groot als je samen in dat grote bed in slaap kukelt. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop mogelijkheden wat betreft co-sleepen en is er voor iedere ouder een manier te vinden.

Of je nu wel of niet aan co-sleepen doet, deze experts raden aan zoveel mogelijk te knuffelen in het eerste half jaar. Houd je kleintje zo vaak mogelijk bij je en knuffel je suf. Bouw het daarna langzaam af en maak vervolgens het knuffelen onderdeel van het ‘naar bed gaan’-ritueel om je kindje sneller te laten slapen. Het blijft natuurlijk belangrijk om op deze manier je liefde te tonen, met het fysieke contact, dus stop er vooral niet mee.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je baby zo graag op je schouder in slaap valt
Sluiten