De baby 3 mei 2018 Marleen Staal

Waarom je baby meer huilt aan het einde van de middag

Verandert jouw kleine engel aan het einde van de middag ook elke keer weer in een huilende Hulk? Je bent niet de enige. Er is een reden voor én een remedie tegen.

Voor zowel moeder als kind is het de eerste maanden erg wennen. Aan elkaar, aan de nieuwe geluiden en dan vooral hoe je in godesnaam toch de kleine stil krijgt als hij een tranen triathlob inzet. Daar kun je gelukkig wat tegen doen.

Baby huilt, wat nu?

Je kunt de klok erop gelijk zetten. Elke middag, op een vast moment, komen de eerste snikjes. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste baby’s aan het einde van de middag erg onrustig worden. Dit komt omdat pasgeboren baby’s – zeker tijdens de eerste drie maanden – veel te verwerken hebben aan prikkels. Kijk maar naar jezelf. Als jij een lange dag erop hebt zitten waarbij iedereen wat van je moet, wil je erna ook even in de chillstand. Heel logisch dus.

Toch krijg je je baby aan het einde van middag waarschijnlijk met geen mogelijkheid weer helemaal zoet en zen. Dat is niet heel gek. In de late namiddag stijgt de lichaamstemperatuur van de kleine waardoor hij extra alert is. Dus je baby is én moe van de lange dag én kan zich lichamelijk niet goed ontspannen.

In de eerste drie maanden is het brein van jouw baby nog niet in staat om zijn of haar gedrag – van oncomfortabel naar relaxed – te controleren. Plus, je baby maakt nog niet genoeg melatonine aan om het eigen lichaamp te reguleren wanneer het wakker moet worden en moet slapen. Dus de switch van dag naar nacht, van meer slaap naar minder slaap, kan ervoor zorgen dat je kleine onrustig wordt. Resultaat? Aan het einde van de dag is je baby gewoon doodop.

Goed, dat was het ‘waarom-verhaal, maar wat kun je als moeder op zo’n moment het beste doen?

LEES OOK: Waarom het oké is om je baby te laten huilen als er niets aan de hand is

Veilig en vast

Probeer of je kleintje inbakenen prettig vindt. Door helemaal ingepakt in een dekentje te liggen, kan de baby beter ontspannen, omdat dit gevoel hem herinnert aan zijn tijd in de baarmoeder.

Verander het slaapritme

Kijk of je het slaapschema van je herriemaker zo kan aanpassen, dat hij of zij wakker is aan het einde van de middag en slaapt op andere momenten. Ga mee in zijn ritMe, ook als dit afwijkt van ‘het normale’. Go with the flow.

Ga wandelen

Misschien een wat meer standaard oplossing: ga een blokje om. Ook al schreeuwt de baby de hele buurt bij elkaar, na een tijdje raakt hij vanzelf in trance van het gewieg in de wagen. En is hij druk bezig de nieuwe omgeving in zich op te nemen. Zo is hij of zij binnen no time stil.

Niet onbelangrijk

Vergeet tijdens dit paniekmoment niet dat dit allemaal echt voorbij gaat. Als je baby de 4 maanden is gepasseerd, produceert hij vanzelf meer melatonine en kan hij zijn aandacht makkelijker verdelen over al die prikkels. Dus vanaf dit moment heb je weer wat adempauze.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je baby meer huilt aan het einde van de middag
Sluiten