‘Waarom ik nooit meer zou kiezen voor een thuisbevalling’

Mercy Hiltrop 21 mrt 2017 De mama

Mercy beviel drier keer thuis van haar kinderen. En ondanks dat het allemaal goed ging zou ze nooit meer voor een thuisbevalling kiezen. En dit is waarom.

Toen ik bijna moest bevallen van mijn oudste kind, waren er heel wat dingen die ik nog niet wist. Zijn naam (twijfel, twijfel), hoe hij eruit zou zien (duh), zelfs niet dat onze eerste baby een hij was. Een ding wist ik wel 100% zeker: ik wilde thuisbevallen. En daar snap ik nu helemaal niets meer van.

Drie keer een thuisbevalling

En niet omdat de bevalling een drama was. Dat was het namelijk totaal niet. Oké, het duurde niet normaal lang (vond ik), zo’n 17 uur vanaf de eerste wee. Maar toen was hij er: onze zoon. Ruim 4 kilo schoon aan de haak, met hetzelfde temperament, dezelfde levenslust en de nieuwsgierige blik die hij nu nog steeds heeft.

En oh ja, met de navelstreng om z’n nekje, maar daar stond ik op dat moment niet bij stil. Apetrots en gelukkig was ik met deze grote, gezonde baby die ik heerlijk in m’n eigen slaapkamer had gekregen. Zonder kille beugels om m’n benen in te leggen, ongezellige artsen aan m’n bed, maar op een baarkruk met alleen mijn man en de verloskundige erbij en mijn lievelingsdeken om na afloop onder te kruipen.

LEES OOK: Van natuurlijke bevalling tot keizersnede: 10 video’s die je ALLES laten zien.

Eigen bed

Toen onze tweede zoon zich aandiende en daarna onze dochter, wilde ik ook hen graag thuis krijgen. Gelukkig waren er geen complicaties en dus werden ook zij geboren in onze gezellige slaapkamer toen het uiteindelijk zover was. Want ook dat is heerlijk aan thuisbevallen. Totdat je mag gaan persen, kun je lekker in je eigen bad, eindeloos door je huis lopen of desnoods op het aanrecht hangen om de weeën op te vangen, terwijl je man en de verloskundige je liefdevol in de gaten houden.

De verloskundige was ze net op tijd om onze dochter op te vangen

Slapende man

Nou ja, zo ging het de eerste twee keer. Het eerlijke verhaal is dat bij nummer drie manlief in slaap was gevallen toen hij de jongens naar bed bracht en ik al weeën had. Lang verhaal kort: toen ik hem wakker had geschud en hij alsnog de verloskundige had gebeld, was ze net op tijd om onze dochter op te vangen. Maar lang leve de thuisbevalling: nadat kind was gecheckt (kerngezond) en ik gedoucht (wat wankel), kon ik het eerste kraambezoek direct ontvangen in mijn eigen bed. En toen de jongens de volgende ochtend wakker werden, lag daar tot hun verrassing een poppig zusje in het ‘grote bed’. (Dat alle opa’s en oma’s terwijl zij sliepen langs waren geweest, geloofden ze pas toen ze de foto’s zagen.)

Ziekenhuis

Een vierde gaat er niet meer komen. Ik ben meer dan tevreden met mijn lieve, drukke drietal. Maar was dit wel zo geweest, dan was ik dit keer naar het ziekenhuis gegaan om te bevallen. Waarom? Omdat ik nu denk: ik leek wel gek! Ik zal het even uitleggen. Toen ik van mijn eerste beviel, was ik een van de eerste in onze vriendenkring die ging bevallen. Wij kenden nog niemand die een spoedkeizersnede had gehad of waarbij de bevalling op het laatste moment toch plaats moest vinden in het ziekenhuis. Met gebroken vliezen en 9 centimeter ontsluiting in de ambulance. Dat idee.

Inmiddels ken ik dit soort verhalen (helaas) wel. En realiseer ik me dat die navelstreng om dat nekje van mijn oudste kind ook gevolgen had kunnen hebben, waar ik niet eens over na wil denken. Zeker als er dan geen dokter in de zaal is. En vond ik pijnstilling toen voor watjes, ik zou me nu helemaal plat laten spuiten. Alles om geen centje pijn te hebben.

LEES OOK: Oeps! 10 nogal gênante momenten tijdens de bevalling.

Eigen keuze

Kortom, met de kennis van nu zou ik kiezen voor een zo pijnloos mogelijke bevalling in het ziekenhuis. Maar wat ben ik blij dat ik dat jaren geleden niet heb gedaan en totaal onbezonnen heb besloten thuis te bevallen. Want wat was het heerlijk en bijzonder in mijn eigen, vertrouwde slaapkamer drie prachtige kinderen op de wereld te zetten. De plek die op dat moment voor mij het beste voelde. Want daar gaat het om, dat je kiest voor de plek die jou het meest ontspannen maakt en waar jij je het veiligst voelt. Als je al de luxe hebt om te kiezen uiteraard.

Wil je objectief weten wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende plekken waar je kunt bevallen? Ziekenhuis, kraamhotel of thuis bevallen? De voor- en nadelen op een rij.

Famme Baby is het nieuwe platform voor kersverse ouders. Dé no-nonsens gids die je door een spannende maar leuke tijd loodst. Like Famme Baby op Facebook. Ga je leuk vinden!

Reageer op artikel:
‘Waarom ik nooit meer zou kiezen voor een thuisbevalling’
Sluiten