De mama 21 jun 2018 Marleen Staal

Waarom het stiekem best fijn is als je moedervriendinnen hebt

Alsof moeder worden nog niet genoeg je leven op zijn kop zet, verandert er ook veel voor jou en je vriendinnen. Zeker als niemand in jouw vriendinnenkring nog moeder is. Zie dan maar eens het concept ‘lekkende borsten’ of ‘stuwing’ uit te leggen. Daarom is het extra fijn om moedervriendinnen te hebben die jou helemaal snappen.

Moedervriendinnen

Van vrijdagavonden vol Chardonnay tot ‘sorry, ik kan niet mee’. Als de baby eenmaal is geboren, word je een ander mens. Oké, je bent nog wel ergens dezelfde jij, maar dan met een backppack vol zorgen en nieuwe ervaringen erbij. Een andere fase die je alleen begrijpt als je zelf in deze rollercoaster van toeschietreflexen en golvende emoties zit of hebt gezeten. En er zijn nog veel meer redenen waarom je die moedervriendinnen dichtbij je houdt alsof het je bloedeigen kind is.

Eén blik…

… is voldoende. Als je met dikke ogen op de bank een sliert babykots wegwrijft, staat ze gelijk met een doekje klaar, omdat ze precies weet wat er vijf minuten daarvoor zich heeft afgespeeld. En je hebt je ‘nachtelijke mental break down’appje nog niet eens verstuurd of je moedervriendin reageert al met al die juiste woorden die je nodig had. Zonder ook maar een woord te zeggen, weet zij precies wat ze moet doen of juist moet laten.

Advies

Hoe goed bedoeld alle adviezen à la het niveau ‘lekker laten huilen’ – ook zijn, als je niet in dezelfde schoenen hebt gestaan, komt het toch anders binnen. Tips en tricks van een vriendin wiens kind inmiddels zonder al te veel kleerscheuren is uitgevlogen naar de kleuterschool, geloof je net iets meer. En zit je met je handen in het haar en de eczeemzalfjes? Je moedervriendin weet raad.

24/7 baby

Je kunt het met haar all day, every day over de baby hebben zonder dat het haar verveelt. En andersom ook. Je mag even lekker ongegeneerd zijn wie je bent, namelijk een moeder wiens leven nu eenmaal even volledig en elke dag draait om de baby. Je hebt heus ook echt nog wel andere dingen te vertellen, maar die zijn voor nu niet zo belangrijk.

Let’s talk about sex

Natuurlijk is je eigen moeder ook een wandelende encylopedie voor alles wat je nog niet wist over de baby, maar er is één ding dat je misschien liever niet met haar bespreekt: je seksleven. Met een ervaringsdeskundige van je eigen leeftijd praat je toch wat makkelijker over hoe je hem weer zwoel door de slaapkamer zwaait.

Ervaren oppas

De zeldzame momenten dat je even de deur uitgaat zonder baby, beleef je een stuk relaxter wetende dat er iemand op de bank zit die alle ballen – en fruithapjes – in de lucht kan houden. She knows what she’s doing.

Kracht

Het moederschap gaat echt niet altijd over rozen. Tenzij er heel veel doorns op de weg liggen, want soms is het allemaal moeilijk, pijnlijk en zie je het misschien niet meer zitten. Wetende dat jouw moedervriendin er ook bovenop is gekomen, geeft weer een beetje hoop. Helemaal als ze je zelf ook nog een duwtje in de rug geeft met bemoedigende woorden als ‘joh, bij vier maanden is het allemaal anders.’

Makkelijk afspreken

Jullie hebben praktisch hetzelfde ritme, waardoor jullie altijd kunnen afspreken. Geen probleem met agenda’s die niet op elkaar passen. En zij het snapt als je haar het liefst weer om 8 uur de deur wilt uitzwaaien, omdat voor jou dan de nacht begint. En dat om 07:00 een koffiedate inplannen helemaal niet gek is, aangezien je al om half 6 tot je oksels in de luiers stond.

Twee blije eien

Ze reageert op jouw verhalen, appjes en zorgen zoals je zou willen dat ze deden. Ben jij enthousiast? Dan springt je moedervriendin bij hetzelfde nieuws nog nét niet door het dak. Bijzondere momentjes delen is nog nooit zo leuk.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom het stiekem best fijn is als je moedervriendinnen hebt
Sluiten